Romania este una din putinele tari din fostul lagar comunist care nu si-a confruntat trecutul si aceasta condamnare ar fi un prim pas spre confruntarea trecutului, si spre un fel de interogare a trecutului. Ceea ce este foarte important dupa mine est
Romania este una din putinele tari din fostul lagar comunist care nu si-a confruntat trecutul si aceasta condamnare ar fi un prim pas spre confruntarea trecutului, si spre un fel de interogare a trecutului. Ceea ce este foarte important dupa mine este ca aspectul represiv al comunismului sa fie scos in relief, si victimele comunismului sa fie comemorate ca lumea. In Romania inca nu s-a facut acest lucru, spre deosebire de alte tari, unde, de exemplu, in Polonia, in Ungaria, in Cehia, chiar din cauza faptului ca anumiti oameni au slujit regimului, li s-a interzis accesul la posturi publice, la functii publice. (...) Atat timp cat nu s-a introdus nici o lege a lustratiei, atunci acest gest ar fi binevenit dupa parerea mea. De fapt, comunismul a fost impus in Romania, nu e vorba de o reglare de conturi, este vorba de a consemna niste fapte care trebuie confruntate si de care trebuie sa stie nu numai actuala generatie a romanilor, ci si viitoarea generatie. Daca nu se pronunta intr-un mod oficial asupra acestui trecut comunist dureros, atunci avem putine sperante ca generatia tanara sa inteleaga cum s-a ajuns la situatia in care s-a ajuns astazi in Romania si ce a insemnat comunismul pentru parintii si bunicii lor. (...) De fapt, terenul pentru cercetarea trecutului, pentru descoperirea acestor crime si evaluarea lor va fi pregatit de o asemenea declaratie. Daca se vede in mod public ca este o dispozitie buna din partea autoritatilor, din partea puterii din Romania ca acest trecut sa fie interogat, atunci organele, institutiile abilitate sa cerceteze trecutul cred ca vor primi un sprijin mai important din partea autoritatilor, care inca detin arhivele relevante.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.