Cei care doresc sa vada un fenomen mai putin obisnuit pot sa priveasca luna plina din aceasta noapte. Pentru prima oara de la 31 ianuarie 1999, ea va aluneca cu totul in interiorul penumbrei care inconjoara umbra Pamantului, fara macar sa o atinga in
Cei care doresc sa vada un fenomen mai putin obisnuit pot sa priveasca luna plina din aceasta noapte. Pentru prima oara de la 31 ianuarie 1999, ea va aluneca cu totul in interiorul penumbrei care inconjoara umbra Pamantului, fara macar sa o atinga in treacat pe aceasta. Acest fenomen se produce in miez de noapte, intr-un moment in care Luna se afla departe de orizont, astfel ca, macar o data, se poate remarca cu usurinta slabirea luminii sale. In timpul unei eclipse prin penumbra nu exista nici un fel de colorare a suprafetei selenare; abia daca se constata o paloare a luminii argintii a Lunii Pline. Primul contact se produce la 23h 23m, 6, maximul are loc la 1h 47m, 4 si ultimul contact la 4h 11m, 2. Marimea eclipsei este 1,03, adica intregul disc este in penumbra. Oricum, pana la eclipsa totala de Soare din 29 martie, care va putea fi vazuta doar ca partiala din Romania, este cel mai frumos fenomen ceresc care poate fi admirat de cei care mai au ragazul sa-si arunce ochii pe cer.
Prof. Dr. Magda Stavinschi


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.