Co-presedintii PNL-PD, Calin Popescu Tariceanu si Emil Boc, au precizat ieri ca nu vor refuza o intalnire avand ca subiect Alianta DA, daca seful statului, Traian Basescu, va solicita acest lucru. Referindu-se la faptul ca presedintele Basescu si-a e
Co-presedintii PNL-PD, Calin Popescu Tariceanu si Emil Boc, au precizat ieri ca nu vor refuza o intalnire avand ca subiect Alianta DA, daca seful statului, Traian Basescu, va solicita acest lucru. Referindu-se la faptul ca presedintele Basescu si-a exprimat dorinta de a avea o discutie cu liderii Aliantei, liberalul Tariceanu s-a aratat dispus pentru o astfel de intalnire.
Solicitat sa precizeze ce considera ca ar putea aduce o astfel de discutie, Tariceanu a indicat ca isi doreste ca relatia din cadrul Aliantei sa functioneze mai bine decat s-a constatat in ultima perioada si crede ca si presedintele poate sa joace un rol in aceasta privinta. Un raspuns asemanator la oferta presedintelui Basescu de a media disputele aparute in sanul Aliantei a avut si democratul Emil Boc. Amintim ca seful statului afirmase, intr-un interviu aparut intr-un cotidian central, ca platforma-program a Aliantei a fost semnata, din partea PNL, de liberali care acum nu se mai regasesc in conducerea acestui partid. Nici unul dintre "liderii vocali" ai PNL care creeaza astazi "atmosfera publica" nu s-a aflat printre semnatari, a spus Basescu, admitand ca aceasta ar fi o explicatie pentru actualele tensiuni. In context, presedintele si-a exprimat disponibilitatea de a media disputele.
Liberalii "vocali" reactioneaza
"Liderii vocali" ai liberalilor nu au ratat prilejul de a-i raspunde acid sefului statului. Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a subliniat ca protocolul Aliantei a fost semnat intre doua institutii, PNL si PD. Iar institutia numita PNL - a precizat acesta - are peste 130 de ani vechime, in decursul anilor avand multi membri si multe conduceri. "A pune semnul egal intre oameni, la un moment dat, ca fiind ei insisi institutii nu cred ca este cea mai buna abordare", a spus Nicolaescu. La randul sau, Ludovic Orban a remarcat faptul ca nici actualul presedinte al PD, Emil Boc, nu a semnat protocolul si a comentat ca poate de aceea nu este respectat de PD. Intrebat despre posibilitatea medierii de catre Traian Basescu a situatiei din Alianta, Orban a apreciat ca, in primul rand, acesta ar trebui sa nu mai fie initiator de conflict. "Pe de alta parte, nu mi se pare normal ca presedintele Romaniei sa medieze intre doua partide care au intre ele un protocol al Aliantei", a adaugat Orban. "Cred ca domnia sa ar trebui sa medieze acele conflicte din societate pentru care este abilitat si nu trebuie sa intervina in viata unei aliante, a unei formatiuni politice care este inregistrata la tribunal", a mai spus el. Si presedintele liberalilor l-a impuns, putin, pe seful statului. Tariceanu a mentionat ca Traian Basescu are o impresie deformata in ceea ce priveste PNL, formatiune politica cu "o cultura politica diferita", in care "nu exista un cult al personalitatii".
Tensiuni in teritoriu
In timp ce Tariceanu si Boc vorbeau, la Bucuresti, despre imbunatatirea relatiei PNL-PD, in teritoriu, diferiti lideri liberali si democrati lansau acuzatii la adresa partenerilor de Alianta. Prezent ieri la Alba Iulia, ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, a acuzat PD de incalcarea protocolului DA, prin primirea in randurile organizatiei judetene a primarului orasului Zlatna, Silviu Ponoran, exclus anul trecut din PNL. "In cazul in care Silviu Ponoran va ramane membru al PD, consideram ca partenerii nostri se situeaza in afara Aliantei, iar protocolul de functionare al acesteia este lovit de nulitate, exclusiv din vina colegilor de la PD", a sustinut Atanasiu, conform Mediafax. In aceeasi zi, la Targu Mures, proaspatul presedinte al filialei PD, primarul Dorin Florea, a acuzat PNL ca racoleaza primari prin amenintari si ii ameteste cu promisiuni ca le aduc mai multi bani la bugetul local. Iar, la Braila, liderul organizatiei PD, deputatul Horia Vasioiu, a apreciat ca vinovata de situatia filialei brailene a PNL, aflata in pragul dizolvarii, ar fi chiar conducerea centrala a liberalilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.