Orasul Cernavoda a intrat in carantina totala, de duminica seara, cele aproximativ 13.500 de pasari urmand sa fie toate eutanasiate, informeaza Mediafax. La toate intrarile si iesirile din oras au fost instalate filtre, iar podul Sf. Maria care trave
Orasul Cernavoda a intrat in carantina totala, de duminica seara, cele aproximativ 13.500 de pasari urmand sa fie toate eutanasiate, informeaza Mediafax. La toate intrarile si iesirile din oras au fost instalate filtre, iar podul Sf. Maria care traverseaza Canalul, ce face legatura intre centru si gara, a fost inchis. Nici o persoana nu mai are voie sa intre sau sa iasa din oras, pentru o perioada de cel putin zece zile. Marii agenti economici din Cernavoda care aprovizioneaza judetul si Portul Constanta cu materiale de constructie au cerut o exceptie de la carantina, insa li s-a comunicat sa isi inceteze activitatea pentru cel putin trei zile, cat se desfasoara actiunea de eutanasiere a pasarilor din oras.
Societatea Nationala "Nuclearelectrica" anunta ca au fost luate masurile necesare asigurarii functionarii in conditii de siguranta a Unitatii 1, precum si mentinerii activitatii de contructii-montaj la Unitatea 2. Potrivit unui comunicat al SNN, zona centralei nucleare are statut de zona tampon intre oras si zona din afara orasului, accesul personalului desfasurandu-se in regim controlat, prin filtre suplimentare de dezinfectie. Initial, Comandamentul local antiepizootic hotarase ca salariatii navetisti a caror activitate era indispensabila sa fie cazati in campusul unitatii, insa ulterior s-a revenit asupra acestei decizii. "Este o situatie de exceptie pe care conducerea si personalul centralei au inteles-o foarte bine, conformandu-se cerintelor impuse de situatie", precizeaza comunicatul.
Macel total
Avand in vedere ca Cernavoda este cea de-a douasprezecea localitate din judetul Constanta afectata de gripa aviara, prefectul Dan Culetu a anuntat ca vor fi luate masuri fata de locuitorii care nu respecta deciziile Comandamentului judetean antiepizootic. Prefectul a cerut Politiei si autoritatilor sanitar veterinare sa ia masuri drastice impotriva celor care ignora masurile de prevenire a extinderii gripei aviare si pun in pericol sanatatea populatiei. Dan Culetu a facut referire la persoanele care transporta pasari, in aceste eventuale cazuri urmand sa fie intocmite dosare penale. Autoritatile sanitar veterinare supravegheaza localitatile situate pe malul Dunarii, sustinand ca nu este exclusa aparitia focarelor si in alte asezari riverane.
Gabriel Predoi, director in cadrul Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare, a spus ca exista si varianta eutanasierii tuturor pasarilor domestice din localitatile judetelor riverane Dunarii.
Carantina in scoli
Elevii olimpici din Cernavoda au interdictie sa participe la competitiile scolare nationale sau judetene, iar elevii navetisti care invata la unitati scolare din oras vor urma cursurile in scolile din localitatile de domiciliu. Marinela Mrejeru, purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Constanta, a declarat ca procesul de invatamant din institutiile scolare din Cernavoda nu va fi intrerupt, dar s-a solicitat directorilor sa adapteze orarul in functie de situatie. Mrejeru a precizat ca navetistii, in special cadrele didactice, vor recupera orele pierdute dupa ce se vor ridica restrictiile. Autoritatile judetene au interzis plecarea elevilor navetisti din Cernavoda, ei trebuind sa se supuna acelorasi restrictii ca si ceilalti localnici din oras. In orasul Cernavoda sunt sase gradinite, trei scoli generale si doua licee.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.