Identitatile a peste 2600 de angajati ai CIA, dar si locatiile a aproximativ 25 de facilitati apartinand agentiei americane de informatii, situate in diferite state din SUA, se afla la indemana oricarui curios cu acces la Internet, relateaza cotidian
Identitatile a peste 2600 de angajati ai CIA, dar si locatiile a aproximativ 25 de facilitati apartinand agentiei americane de informatii, situate in diferite state din SUA, se afla la indemana oricarui curios cu acces la Internet, relateaza cotidianul Chicago Tribune. Agentia "a admis numai recent faptul ca, in era Internetului, sistemul sau traditional de a proteja identitatea angajatilor sai implicati in operatiuni secrete, desfasurate peste hotare, prezinta numeroase carente, o descoperire despre care se spune ca l-a <<ingrozit>> pe directorul CIA, Porter Goss (foto)", afirma publicatia americana, care sustine ca ar fi descoperit, la o simpla cautare pe Internet, numele a peste 2600 de angajati - civili si sub acoperire - ai Agentiei, precum si locatiile a aproximativ 25 de baze CIA, "majoritatea situate in nordul statului Virginia, la cateva mile de sediul Agentiei", si in statele Florida, Ohio, Pennsylvania, Utah si Washington. "Protejarea identitatii a devenit o problema complicata", a confirmat purtatorul de cuvant al directorului CIA, Jennifer Dyck, citat de Chicago Tribune. "Exista lucruri care functionau in trecut si care nu mai functioneaza in prezent. Directorul CIA este hotarat sa modernizeze modul in care Agentia isi protejeaza ofiterii care desfasoara activitati periculoase", a mai adaugat Dyck.
"Revelatia" Chicago Tribune
Agentia americana de informatii "aparent nu realizase" faptul ca date referitoare la angajatii sai erau accesibile utilizatorilor de Internet obisnuiti, pana in momentul sesizarii facute de Chicago Tribune, sustine cotidianul american. "Aparenta imposibilitate a CIA de a-si pastra secretele pune sub semnul intrebarii eforturile Administratiei Bush de a tine operatiunile secrete ale CIA departe de ochii publicului", noteaza Chicago Tribune, dezvaluind ca, in urma investigatiilor proprii, ar fi gasit informatii despre nu mai putin de 2653 de angajati ai agentiei americane de informatii. Dintre acestia, 160 ocupa posturi de "experti in informatii", Agentia refuzand sa aproximeze numarul angajatilor care lucreaza sub acoperire, potrivit sursei citate. Investigatiile Chicago Tribune au vizat, totodata, si tabara de pregatire a agentilor CIA de la Camp Peary, cunoscuta si sub numele de "Ferma". In cazul acesteia, Internet-ul a oferit numele a cel putin 26 de persoane, aparent angajate acolo, dar si detaliile de zbor a 17 aeronave care ar fi decolat si aterizat pe aerodromul de la Camp Peary. Desi nu are nici o explicatie pentru faptul ca informatiile pot fi accesate de absolut orice utilizator de Internet, Agentia considera sa "persoanele in cauza sunt primii responsabili pentru protejarea identitatii lor. Daca ele nu reusesc sa isi mentina acoperirea, este dificil pentru oricine altcineva sa faca aceasta", precizeaza Chicago Tribune, citand un responsabil al CIA, aflat sub protectia anonimatului. Publicatia a decis, insa, sa nu dezvaluie identitatile agentilor deconspirati, metodele de cautare sau alte detalii care pot pune in pericol activitatile acestora, amintind, totodata, de cazul agentului CIA Valerie Plame, a carei identitate a fost dezvaluita recent de presa americana, provocand un scandal de proportii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.