Repozitionarea profesiei de avocat in sistemul judiciar romanesc si unificarea profesiilor liberale sunt prevazute intr-un proiect legislativ adoptat de Adunarea Generala a Baroului Bucuresti. Adoptarea initiativei legislative "s-a facut cu o anumita

Repozitionarea profesiei de avocat in sistemul judiciar romanesc si unificarea profesiilor liberale sunt prevazute intr-un proiect legislativ adoptat de Adunarea Generala a Baroului Bucuresti. Adoptarea initiativei legislative "s-a facut cu o anumita rezistenta" din partea celor care se opun schimbarilor si care isi vad periclitat viitorul, a spus decanul Baroului Bucuresti, avocatul Cristian Iordanescu.
In proiectul privind initiativa Baroului Bucuresti referitor la restructurarea sistemului judiciar romanesc se sustine necesitatea reformarii Justitiei, iar avocatura sa fie parte a sistemului judiciar. "Existenta unor profesii separate - avocati, consilieri juridici, notari, judecatori, procurori - cu functii diferite, dar cu trasaturi si scop final comune necesita unificarea profesiilor intr-un singur corp profesional, care sa respecte aceleasi reguli legale, statutare, etice si deontologice", se arata in proiect, care a fost prezentat in cadrul Adunarii Generale a Baroului Bucuresti. De altfel, judecatoarea Viorica Costiniu, presedinta Asociatiei Magistratilor din Romania - invitata la Adunarea Generala - a sustinut ca apartine corpului de avocati avand in vedere ca in 1933 s-a infiintat Asociatia Magistratilor si Avocatilor (AMA).

Avocatura, cel mai eficient mod de aparare a drepturilor si libertatilor

In opinia avocatilor Gheorghe Piperea si Catalin Predoiu, avocatura este modul cel mai eficient de exprimare si de aparare a drepturilor si libertatilor. Avocatul apara si pretinde drepturile clientului, punand in practica legea si de aceea profesia legala nu trebuie coborata la nivelul afacerilor, care tin de valorile pietei, sustin cei doi avocati.
Comisia Europeana aprecia ca reglementarile profesiilor liberale reprezinta o bariera fata de libera concurenta. Pe de alta parte, Consiliul Barourilor din Uniunea Europeana sustinea ca regulile ce guverneaza profesia legala, in considerarea interesului public urmarit, nu sunt supuse concurentei. Totodata, CCBE arata ca principiile expuse in Codul de conduita al avocatului european situeaza independenta avocatului la acelasi nivel cu cea a judecatorului.
Tinta promovarii concurentei in interiorul profesiei trebuie reconciliata in fiecare caz cu tinta mentinerii regulilor etice specifice oricarei profesii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.