Judecatorii Inaltei Curti de Casatei si Justitie vor incepe, astazi, dezbaterile in procesul in care fostul sef al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB), Ioan Melinescu, este acuzat de uzurpare de calitati oficiale.
Judecatorii Inaltei Curti de Casatei si Justitie vor incepe, astazi, dezbaterile in procesul in care fostul sef al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB), Ioan Melinescu, este acuzat de uzurpare de calitati oficiale. In 17 februarie, Melinescu a fost trimis in judecata, dupa ce procurorii au stabilit ca acesta a continuat sa isi exercite prerogativele de presedinte al Oficiului si dupa data revocarii din functiile de membru al Plenului si de sef al institutiei. Concret, anchetatorii au constatat ca Ioan Melinescu a participat, in perioada 5 mai 2004 - 22 iunie 2004, la cinci sedinte plenare in care a deliberat, a votat si a decis, alaturi de ceilalti membri, in legatura cu o serie de documente destinate informarii altor autoritati ale statului, precum si asupra trecerii in evidenta pasiva a unor lucrari.
Acces la informatii secrete
De asemenea, din materialul probator administrat in acest dosar mai rezulta ca, in aceeasi perioada, Melinescu a semnat ordonatoare de credite, ordine de definitivare pe functii si state de plata, desi nu mai avea calitatea de membru si presedinte al Oficiului inca din data de 5 mai 2004, atunci cand Hotararea de Guvern prin care a fost revocat din functie a fost publicata in Monitorul Oficial. Mai mult, prin decizia din 6 mai 2004 a primului-ministru de la acea vreme, Adrian Nastase, Ioan Melinescu a fost numit in functia de consilier personal pe probleme de spalare de bani in cadrul Cancelariei premierului. "Cu toate acestea, inculpatul a inteles sa-si atribuie in continuare calitatea de membru al Plenului si de presedinte al ONPCSB, avand astfel acces la informatii cu caracter secret detinute de aceasta institutie si, implicit, drept de dispozitie asupra acestora, realizarea elementului material creand o stare de pericol pentru autoritatea statului", preciza Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Matusa Tamara
Numele fostului presedinte al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor este legat si de scandalul "matusa Tamara". Pe 6 februarie, inainte de a fi audiat de procurori, Ioan Melinescu a declarat ca in momentul in care Danei Nastase i-au fost depusi in cont 400 de mii de euro, el nu mai era seful Oficiului, ci doar membru in Plenul acestuia. Totusi, Melinescu a afirmat ca tranzactia prin care sotia fostului prim-ministru a primit 400 de mii de euro a fost verificata de doua ori de Oficiu si ca de fiecare data s-a respins propunerea ca raportul sa fie trimis la Parchet.
Dosarul "matusa Tamara" a facut obiectul unei cauze instrumentate de Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor inca din anul 1999. Dosarul a fost insa sustras sau distrus. Totodata, procurorii au demarat verificari la solicitarea ONPCSB privind modul in care au disparut, dupa 1999, acte detinute de Oficiu privind averea lui Adrian Nastase, anchetatorii declansand urmarirea penala "in rem", pentru a avea acces la date.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.