Cresterea economica a Romaniei va fi intre 3 si 5 %, cel mai probabil de 4,6%, in acest an, mai mare decat estimarea de 4% din 2005, potrivit unui studiu al Societatii Academice Romane (SAR). Rata inflatiei se estimeaza ca va depasi tinta Bancii Nati
Cresterea economica a Romaniei va fi intre 3 si 5 %, cel mai probabil de 4,6%, in acest an, mai mare decat estimarea de 4% din 2005, potrivit unui studiu al Societatii Academice Romane (SAR). Rata inflatiei se estimeaza ca va depasi tinta Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de 5% plus/minus un punct procentual, SAR estimand valoarea de 7,1%. Anul 2006 se asteapta a fi un an bun, inflatia scazand sub cea de anul trecut de 8,6%, urmand, de asemenea, ca si deficitul de cont curent sa se reduca, iar economia sa creasca la o rata normala, se mai arata in studiul SAR. Deficitul bugetar prognozat de SAR ar putea atinge 0,8% din PIB. Principalele dificultati pe care le va intampina BNR in tintirea inflatiei ar fi cresterea preturilor administrate guvernamental pentru a aduce pretul la utilitati aproape de preturile din Uniunea Europeana, cresterea salariilor si a creditelor de consum. Deficitul de cont curent din 2006 este estimat a fi de 8,2% din valoarea Produsului Intern Brut, comparativ cu estimarea de 9,2% din 2005. SAR a intervievat experti in economie pentru analiza pe care a efectuat-o. La intrebarile SAR au raspuns Lucian Albu (Institutul de Prognoza Economica), Bogdan Baltazar (Baltazar, Bloom & Pirvulescu), Radu Craciun (analist senior ABN Amro), Florin Citu (economist sef ING Bank), Daniel Daianu (profesor ASE), Aurelian Dochia (director SGG corporate finance), Catalin Pauna (economist, Misiunea Bancii Mondiale), Florin Pogonaru (AOAR) si Ilie Serbanescu (analist economic). (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.