Daca duminica ar fi alegeri, 36,7% dintre romani ar vota cu Alianta PNL-PD, iar presedintele Basescu este politicianul cel mai simpatizat, arata un sondaj efectuat de Asociatia pentru Transparenta si Libertate de Expresie. Conform sondajului
Daca duminica ar fi
alegeri, 36,7% dintre romani ar vota cu Alianta PNL-PD, iar presedintele Basescu este politicianul cel mai simpatizat, arata un sondaj efectuat de Asociatia pentru Transparenta si Libertate de Expresie.


Conform sondajului ATLE efectuat pe un esantion de 1.219 persoane din 32 de judete si municipiul Bucuresti, in perioada 24 februarie-4 martie 2006, preferatii romanilor la vot dupa Alianta D.A. (36,7%) sunt PSD cu 20,2% din optiunile romanilor, PRM cu 8,7%, PNG cu 4,7%, UDMR cu 4,4%, PC cu 2,7%, PPCD cu 2,5, PIN cu 1,3% si alt partid cu 1,6%. Inca nu s-au hotarat cu cine sa voteze 17,2% dintre repondenti. Conform aceluiasi sondaj, primii zece cei mai simpatizati oameni politici ai Romaniei sunt: Traian Basescu, Mircea Geoana, Theodor Stolojan, Gigi Becali, Monica Macovei, Ion Iliescu, Emil Boc, Calin Popescu Tariceanu, Gheorghe Flutur si Adriean Videanu. Traian Basescu este simpatizat de 53% dintre repondenti, 23% dintre ei il antipatizeaza si pentru 19% seful statului este indiferent, restul refuzand sa raspunda. 38% dintre cei chestionati il simpatizeaza pe Mircea Geoana, 24% il antipatizeaza, pentru 31% este indiferent, 7% n-au raspuns. In cazul lui Stolojan, 36% dintre cei chestionati il simpatizeaza, 23% il antipatizeaza, la 32% le este indiferent, iar 9% n-au raspuns.
FUZIUNE. 45,1% dintre oamenii interesati de fuziunea dintre PNL si PD sunt de parere ca aceasta este imposibila, deoarece cele doua partide sunt in conflict deschis, 28,6% dintre ei cred ca aceasta este foarte posibila pentru ca ambele partide au aceleasi obiective, iar ceilalti cred ca aceasta fuziune este posibila doar daca unul dintre partide renunta la doctrina liberala, respectiv cea populara.
PROIECTE. Romanii chestionati au spus ca cele mai importante proiecte de reforma politica sunt votul uninominal, urmat de separarea afacerilor de politica, nevoia unei noi generatii de politicieni si parlamentul unicameral. 41,9% dintre repondenti au spus ca votul uninominal este cel mai important proiect, 23,8%, ca el este important si 34,3,% au spus ca este cel mai putin important.
INTERES. Cei chestionati au declarat ca au fost interesati mult de subiecte de actualitate. Astfel 62,8% au fost interesati de asumarea raspunderii Guvernului pentru pachetul de legi privind sanatatea, 48,9% de legile securitatii nationale, 47,7% de acuzatiile de coruptie aduse lui Adrian Nastase, 40,9% de pensiile suplimentare pentru parlamentari, 38,1% de respingerea ordonantei DNA si 36,7% de anchetarea lui Dinu Patriciu. Desi interesati de legile sanatatii, 40,7% dintre repondenti considera ca acest pachet legislativ nu va schimba nimic in modul in care sunt ingrijiti oamenii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.