Ministrul Sanatatii (MS) si reprezentantii farmacistilor au gasit solutia pentru dezamorsarea crizei din sistemul farmaceutic privind modul de eliberare a medicamentelor. Astfel, partile au anuntat ca vor incheia un Protocol pentru eliberarea medicam
Ministrul Sanatatii (MS) si reprezentantii farmacistilor au gasit solutia pentru dezamorsarea crizei din sistemul farmaceutic privind modul de eliberare a medicamentelor. Astfel, partile au anuntat ca vor incheia un Protocol pentru eliberarea medicamentelor in farmacii, document ce va avea caracter de act normativ. MS si reprezentantii asociatiilor profesionale ale farmacistilor au stabilit ca documentul sa fie finalizat si semnat pana, cel tarziu, la data de 25 martie a.c.. Prevederile acestuia vor fi aplicate in toate unitatile farmaceutice incepand cu luna aprilie a.c.
In documentul in cauza, vor fi definite exact situatiile de urgenta in care farmacistii au competenta sa elibereze medicamente, fara prezentarea retetei, desi acestea se elibereaza in mod normal numai pe baza de prescriptie medicala, in conformitate cu prevederile Codului Deontologic publicat in Monitorul Oficial si vor fi definite exact situatiile in care farmacistul poate acorda masuri de prim ajutor, din punct de vedere al administrarii de medicamente.
Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, a decis, impreuna cu reprezentantii Colegiului Farmacistilor din Romania, transmiterea unei circulare, in toate unitatile farmaceutice, in care sunt reamintite prevederile legale referitoare la eliberarea celor 1216 medicamente cu statut OTC (fara prescriptie medicala) care corespund pentru 96 DCI-uri (Denumiri Comune Internationale). Reprezentantii farmacistilor au atras antentia ca la ora actuala exista o falsa problema a eliberarii medicamentelor pe baza de reteta. Ei considera ca este doar o campanie de discreditare a farmacistilor, dar si a Ministerului Sanatatii. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.