Municipalitatea Bucurestilor va deveni proprietarul intregii suprafete de teren pe care se va construi Esplanada, pana la 30 iunie a.c., primarul general Adriean Videanu programandu-si sa cumpere de la proprietari toate parcelele restituite in baza L
Municipalitatea Bucurestilor va deveni proprietarul intregii suprafete de teren pe care se va construi Esplanada, pana la 30 iunie a.c., primarul general Adriean Videanu programandu-si sa cumpere de la proprietari toate parcelele restituite in baza Legii 10/2001, iar diferenta sa o preia de la Ministerului Lucrarilor Publice in administrarea Primariei Capitalei. Suprafata terenului pe care va fi realizat centrul comercial si rezidential este de peste 100.000 mp, din care aproape 20% face obiectul unor restituiri in baza Legii 10/2001 si restul aflandu-se in proprietatea statului. "In proiectul Esplanda avem 25 de puneri in posesie, care totalizeaza aproape un hectar, dar mai sunt si alte cereri pe Legea 10. Vom urgenta procesul de restituire astfel incat, asa cum am promis si investitorului, in jurul datei de 30 iunie sa avem o situatie clara din punct de vedere juridic al terenului", a declarat, ieri, Adriean Videanu.
Tot pana la sfarsitul lui iunie, Guvernul urmeaza sa inapoieze municipalitatii diferenta de teren pana la 100.000 mp. "Acum terenul este in proprietate de stat, aflat in administrarea Ministerului Lucrarilor Publice. Urmeaza, conform discutiilor cu premierul Tariceanu si domnul ministru Borbely, sa preluam terenul. Pana la 30 iunie vom deveni proprietarul intregii suprafete alocate proiectului", a precizat Videanu.
Despagubiri "prinse" in buget
Edilul-sef al Capitalei intentiona sa exproprieze pe cauza de utilitate publica persoanele care au fost puse in posesie cu terenuri in zona Unirii - Junior, insa, in urma negocierilor, s-a convenit pentru incheierea unor contracte de vanzare-cumparare intre primarie si proprietari. "Pentru a nu pierde timpul, municipalitatea a inceput acest proces de cumparare a terenurilor. Existand consens, nu mai apelam la prevederile legii privind expropierea, avand deja acordul partilor. Practic, va fi un proces de vanzare-cumparare a terenurilor", a explicat Videanu.
Prima intalnire cu cei 25 de proprietari a avut loc ieri, la sediul Primariei Capitalei. "Este inceputul intalnirilor pe care intentionez sa le am cu toti cei afectati de expropieri", a mai spus Videanu. Potrivit primarului general, terenurile respective vor fi achizitionate la "pretul pietei", in urma rezultatelor evaluarii.
In bugetul pe anul 2006, municipalitatea a prevazut 100 de milioane de euro pentru despagubiri, a afirmat edilul general, aceasta adaugand ca "oamenii au avut certitudinea si garantia ca isi pot recupera banii repede". "Faptul ca avem banii i-a determinat pe cei care au participat la discutii sa aiba o atitudine disponibila", a conchis Videanu.
Proiectul Esplanada va fi realizat printr-un parteneriat public-privat intre municipalitate si un investitor, Primaria Capitalei urmand sa devina proprietarul complexului dupa 22 de ani. Investitorul selectat de autoritati este compania TriGranit Development Corporation, cu capital american, canadian, britanic si maghiar, care activeaza in domeniul tranzactiilor imobiliare in centrul si estul Europei. Proiectul vizeaza construirea de locuinte, spatii de birouri, hoteliere si comerciale. TriGranit va asigura finantarea lucrarilor cu sume de pana la 800 de milioane de euro.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.