Parlamentul Portugaliei a ratificat miercuri Tratatul de Aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana cu 216 voturi favorabile, 14 abtineri si nici un vot impotriva. Astfel, dintre cele 25 de state ale Uniunii Europene, Portugalia devine cel
Parlamentul Portugaliei a ratificat miercuri Tratatul de Aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana cu 216 voturi favorabile, 14 abtineri si nici un vot impotriva. Astfel, dintre cele 25 de state ale Uniunii Europene, Portugalia devine cel de-al 13-lea membru care ratifica Tratatul de Aderare a celor doua tari la blocul comunitar. Abtinerile de la vot au apartinut reprezentantilor Partidului Comunist si celor ai Partidului Ecologist Portughez, care nu privesc cu ochi buni procesul de extindere a UE. Inainte de votul dat miercuri, proiectul de rezolutie a fost dezbatut in comisia pentru chestiuni europene a parlamentului portughez. Deputatii comunisti si cei ecologisti si-au manifestat teama ca nu cumva extinderea UE sa duca, inevitabil, la reducerea fondurilor pe care le primeste Portugalia. Comunistii nu sunt de acord nici cu faptul ca din ce in ce mai multe firme internationale parasesc Portugalia pentru a se instala in estul Europei. Cu toate acestea, majoritatea parlamentara, ca si restul populatiei portugheze, cel putin asa cum rezulta din sondajele de opinie recente, sunt favorabile extinderii europene, chiar daca acest proces le-ar putea prejudicia, noteaza Rador. De aceea, votul favorabil de miercuri a fost intampinat cu aplauze de parlamentarii portughezi, care au salutat si prezenta, in calitate de observator, in sala legislativului de la Lisabona, a ministrului Integrarii Europene, Anca Boagiu. (D.E.)
Nou presedinte portughez
Noul presedinte al Portugaliei, Anibal Cavaco Silva (foto), fost prim-ministru al Guvernului de centru dreapta, si-a depus ieri dimineata juramantul ca nou sef al statului, in cadrul unei ceremonii oficiale desfasurate in cadrul parlamentului portughez si in prezenta a circa 900 de personalitati politice portugheze si straine, transmite Rompres. Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a fost reprezentat de ministrul roman al integrarii europene, Anca Daniela Boagiu, care a asistat, totodata, miercuri, la ratificarea de catre parlamentul portughez a Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Ministrul Boagiu a transmis presedintelui Portugaliei mesaje din partea presedintelui Romaniei si din partea premierului Calin Popescu-Tariceanu. Anibal Cavaco Silva, in varsta de 66 de ani, a fost ales la 22 ianuarie, presedinte al Portugaliei, cu 50,54 la suta din voturile exprimate in scrutinul prezidential. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.