Exprimandu-si punctul de vedere personal fata de solicitarea Asociatiei Magistratilor din Romania, seful statului, Traian Basescu, a spus ca aceasta este legitima si ar trebui sa ia drumul Curtii Constitutionale.
El a adaugat ca se va referi l
Exprimandu-si punctul de vedere personal fata de solicitarea Asociatiei Magistratilor din Romania, seful statului, Traian Basescu, a spus ca aceasta este legitima si ar trebui sa ia drumul Curtii Constitutionale.
El a adaugat ca se va referi la Justitie ori de cate ori considera necesar, asa cum se refera la orice, pentru ca nu are alta modalitate de a actiona, decat prin declaratii publice. "Este datoria mea sa exprim public ceea ce exprima romanii", a spus Basescu, sustinand ca oamenii asteapta dreptate din partea instantelor si ca judecatorii ar trebui sa stranga semnaturi de la populatie, pentru a vedea si ei care este parerea romanilor despre actul de justitie.
"Am candidat la Presedintie ca sa nu dorm la Cotroceni si sunt foarte constient de sistemul juridic instalat dupa 1990. Respect independenta Justitiei si de aceea astept ca ea sa functioneze", a precizat seful statului, precizand ca asteapta ca judecatorul sa nu faca legea, ci sa o aplice.
In sprijinul afirmatiilor sale, seful statului a aratat ca anul trecut a primit la Cotroceni 48.000 de petitii, dintre care 12.000 reclamau Justitia. "Oamenii reclama solutii nedrepte, tergiversari sau documente disparute", a spus el.
In ceea ce priveste afirmatiile facute de seful statului la data de 20 februarie la prezentarea bilantului Parchetului General, Traian Basescu a apreciat ca acestea au fost in mod eronat interpretate. El a sustinut in fata membrilor Consiliului ca declaratia sa potrivit careia "rechizitoriile trebuie sa se reflecte in solutiile instantelor" facea referire la calitatea acestora.
"Aici la CSM , nu am venit sa cert pe cineva, ci sa-mi exprim punctul de vedere din cauza faptului ca am constatat amploarea fenomenului si a interpretarilor fata de declaratiile facute de mine la bilantul Parchetului General", a mai spus Basescu.
Traian Basescu declara, la bilantul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ca in instante este inca un nivel ridicat de coruptie si a cerut procurorilor sa lucreze pentru a da semnalul ca Romania a devenit intr-adevar un stat de drept.
Miercuri, AMR a trimis presedintelui CSM, Iulian Galca, o solicitare de identificare a tuturor acuzelor la adresa Justitiei, cerand si trimiterea acesteia la Curtea Constitutionala pentru transarea conflictului.
Documentul, semnat de 1.300 de procurori si judecatori, facea referire, printre altele, la afirmatia premierului Tariceanu, potrivit careia sistemul judiciar "este ticalosit" si cea a Monicai Macovei care a acuzat de coruptie 70% dintre magistrati, "calificarea" judecatorilor "dupa solutii care convin sau nu" ministrului Sanatatii si afirmatia presedintelui Romaniei potrivit careia coruptii din Justitie sunt judecatorii.
AMR sustine ca seful statului i-a amenintat pe magistrati cu excluderea daca eficienta activitatii lor nu se va vedea in raportul Uniunii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.