Guvernul va finanta in proportie de 30% proiectele locale pentru reabilitarea centralelor termice, diminuarea costurilor de productie si reducerea pierderilor, pentru ca factura perceputa populatiei pentru incalzirea locuintei sa fie redusa cu pana l
Guvernul va finanta in proportie de 30% proiectele locale pentru reabilitarea centralelor termice, diminuarea costurilor de productie si reducerea pierderilor, pentru ca factura perceputa populatiei pentru incalzirea locuintei sa fie redusa cu pana la 30%, incepand cu iarna viitoare. Prin programul national pentru reducerea costurilor cu energia pentru populatie, prin cresterea eficientei energetice si utilizarea energiei regenerabile in 2006, aprobat in sedinta de ieri, Executivul va sprijini financiar proiectele autoritatilor locale pentru reabilitarea sistemelor de incalzire in limita a 30% din valoarea proiectului, celelalte fonduri fiind asigurate din bugetele comunitatilor.. Volumul preconizat al investitiilor necesare pentru realizarea proiectelor depaseste 250 milioane lei pe an, din care maximum 30% vor fi cofinantate de la bugetul de stat. Programul urmareste cresterea eficientei energetice prin reducerea pierderilor de apa si caldura din retelele de transport si distributie a agentului termic, modernizarea retelelor de transport, introducerea sistemelor de contorizare si a sistemului de distributie pe doua conducte si utilizarea energiei regenerabile. Ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, considera ca, in prezent, costul facturii este incarcat de "proasta eficienta" energetica. El a afirmat ca programe similare au fost promovate de o serie de alte state europene. Pentru acest an cofinantarea proiectelor derulate prin acest Program "poate atinge suma de 1220 de miliarde lei vechi, cu mult peste estimari, ceea ce dovedeste ca exista o paleta larga de actiuni si programe pentru eficienta energetica", a spus ministrul Seres.
In termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a hotararii, Agentia Romana pentru Conservarea Energiei va elabora regulamentul de selectie a beneficiarilor. Programul a fost avizat negativ de Consiliul Economic si Social, dar ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a sustinut in Guvern ca documentul sa fie aprobat, considerandu-l necesar pentru reducerea costurilor de incalzire. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.