Virusul gripei aviare a fost descoperit si la cateva pasari de curte in localitatea Harsova, judetul Constanta. Responsabili din cadrul Ministerului Agriculturii au declarat ca virusul se manifesta intr-un focar izolat, ceea ce da posibilitatea ca ma
Virusul gripei aviare a fost descoperit si la cateva pasari de curte in localitatea Harsova, judetul Constanta. Responsabili din cadrul Ministerului Agriculturii au declarat ca virusul se manifesta intr-un focar izolat, ceea ce da posibilitatea ca masurile de carantina sa se aplice regionalizat. La ora actuala, in Romania sunt 16 focare active, la care se adauga alte 25 de focare inchise. In ultima perioada, virusul aviar a fost identificat cu precadere in judetul Constanta.
Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui va trimite in judetul Constanta, 80 de pui de gaina, pentru a fi folositi pe post de "pui santinela" in localitatile unde au fost identificate cazuri de gripa aviara, informeaza Rompres. Initial, DSVSA Constanta a solicitat directiei vasluiene 100 de pui santinela, dar institutia vasluiana nu a reusit sa achizitioneze mai mult de 80 de pui.
Potrivit directorului DSVSA Vaslui, Decebal Sararu, puii provin din gospodariile situate in zone in care nu au fost inregistrate boli in randul populatiei aviare. In Calarasi, comuna Borcea, autoritatile sanitare veterinare urmau ca ieri sa finalizeze euthanasierea pasarilor din focarul de gripa aviara. Potrivit directorului Directiei Sanitar-veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Vasile Nedelcu, marti au fost euthanasiate peste 900 de pasari, dintr-un total de 2800 de pasari existente in focar. Analizele efectuate in zona de protectie a focarului sunt negative, astfel ca aria focarului nu a fost extinsa. Nedelcu a mai precizat ca a fost mentinuta restrictia de circulatie pe DN Calarasi-Fetesti, tronsonul Unirea-Borcea. In judetul Calarasi sunt active doua focare de gripa aviara, in comunele Unirea si Borcea In focarul din comuna Unirea sunt 32 de gospodarii, iar in satul Piatra, din comuna Borcea, 159 de gospodarii.
Familiile din judetele Braila, Constanta si Tulcea afectate de gripa aviara vor primi alimente in valoare totala de 391.000 lei, de la rezerva de stat, distribuite prin intermediul prefecturilor, a decis Guvernul in sedinta de ieri. Costurile de transport si ambalare a alimentelor vor fi suportate de Administratia Nationala a Rezervelor de Stat (ANRS), produsele urmand sa fie transportate cu autoturismele din dotarea unitatilor teritoriale ale ANRS. Stocurile de alimente la rezerva de stat vor fi refacute anul viitor. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.