Deputatul liberal Sorin Paveliu a solicitat ieri sefului CSAT, Traian Basescu, in cadrul unei actiuni administrative prealabile sesizarii instantei, sa desecretizeze informatiile cuprinse in cele sase propuneri din pachetul legislativ privind siguran
Deputatul liberal Sorin Paveliu a solicitat ieri sefului CSAT, Traian Basescu, in cadrul unei actiuni administrative prealabile sesizarii instantei, sa desecretizeze informatiile cuprinse in cele sase propuneri din pachetul legislativ privind siguranta nationala. Paveliu isi motiveaza solicitarea prin faptul ca, prin secretizarea acestor proiecte de lege, s-a creat situatia "absurda" prin care se incalca atat principiile fundamentale ale democratiei, cat si sistemul legislativ din Romania, respectiv Constitutia, Legea CSAT, Legea privind protectia informatiilor clasificate, precum si Regulamentele de functionare ale Parlamentului. Liberalul mentioneaza ca la Comisia de Aparare a Camerei Deputatilor au fost inaintate pentru studiere mai multe proiecte de lege clasificate ca fiind "secrete". "Desi documentele respective poarta mentiunea <<secret>>, din relatarile colegilor mei rezulta ca prevederile mentionate nu au fost respectate, existand o confuzie reala asupra caracterului acestora, in conditiile in care presa abunda in trimiteri si comentarii cu privire la caracterul acestora", se arata in solicitare. Paveliu subliniaza ca un proiect de lege nu se poate incadra in prevederile legale privitoare la protectia informatiei, care au in vedere, ca obiective, protejarea informatiilor clasificate impotriva actiunilor de spionaj sau realizarea securitatii sistemelor informatice si de transmitere a informatiilor clasificate. In cadrul solicitarii de desecretizare, deputatul PNL precizeaza ca, in situatia in care documentele care fac obiectul cererii ar cuprinde informatii secrete de stat, atunci ele nu pot fi considerate propuneri legislative, incalcandu-se astfel prevederile constitutionale si dispozitiile Legii CSAT. Reprezentantul PNL apreciaza ca s-a ajuns in situatia in care un pachet de propuneri legislative privind strategia de siguranta sa fie dezbatut in comisiile de specialitate ale Parlamentului, fara a fi cunoscut de membrii acestui for, generand astfel "o adoptare a acestor acte normative legati la ochi, sau in baza sfaturilor membrilor comisiilor care pot avea acces la ele". "Avand in vedere dorinta personala de a analiza si dezbate aceasta propunere, va rog sa precizati daca ma pot folosi de aceste acte in mod legal sau, eventual, sa dispuneti desecretizarea acestora, in vederea dezbaterii publice", se mai arata in solicitare. (Ovidiu BANCHES)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.