"Intepaturile" adresate indirect presedintelui de catre Adrian Nastase, cum ca el n-a fost niciodata de acord cu arestarea vreunui politician si nici macar cu arestarea in general, n-au ramas fara ecou.
Inspectorii judiciari din cadrul Consili
"Intepaturile" adresate indirect presedintelui de catre Adrian Nastase, cum ca el n-a fost niciodata de acord cu arestarea vreunui politician si nici macar cu arestarea in general, n-au ramas fara ecou.
Inspectorii judiciari din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii au finalizat cercetarile, concluzionand ca declaratia ex-premierului este "inoportuna" si "se expune inevitabil si constient la un control atent din partea mass-media".
Nota Inspectiei judiciare va fi prezentata astazi in cadrul sedintei de plen a CSM, impreuna cu articolele din presa, urmand ca acesta sa dispuna.
In urma afirmatiilor legate de dosarul "Flota", facute de Adrian Nastase la un post de radio si preluate ulterior de mass-media, CSM s-a sesizat din oficiu si a cerut verificari, atat in privinta anchetei desfasurate de procurorii anticoruptie, cat si din perspectiva calitatii de fost prim-ministru a vorbitorului. Din analiza celor 198 de volume ale dosarului a rezultat ca procurorii n-au facut niciodata vreo propunere de arestare preventiva pentru nici unul dintre inculpati, deci nici fata de "actualul presedinte Traian Basescu".
Mai mult, inspectorii CSM au contactat toate persoanele care
s-au ocupat de acest dosar, chiar daca nu-si mai desfasoara activitatea in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie. Acestea sunt procurorul-sef Vasile Draghici (angajat acum in cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta), procurorul Ioan Otel (pensionat) si fostul procuror general adjunct Gheorghe Suhan - cel are a confirmat rechizitoriul (si el pensionat). Potrivit declaratiilor acestora, "nu s-a pus niciodata problema vreunei arestari in cauza, nici macar in discutiile purtate intre colegi sau cu conducerea institutiei".
Totodata, au fost contactati telefonic si procurorul general Ilie Botos si fostul sef al Parchetului National Anticoruptie Ioan Amarie, care au negat ca ar fi avut vreodata vreo convorbire cu Adrian Nastase legata de cauzele aflate in lucru. Inspectorii judiciari au constatat, astfel, ca "nu exista nici un indiciu in dosarul de urmarire penala (...) ca ex-premierul Adrian Nastase ar fi facut presiuni sau interventii in legatura cu modalitatea de cercetare a actualului presedinte Traian Basescu in faza actelor de urmarire penala".
In ceea ce priveste "perspectiva calitatii pe care a avut-o Adrian Nastase", cea de prim-ministru al Guvernului, inspectorii au apreciat ca "declaratiile unui prim-ministru in legatura cu Justitia nu trebuie sa depaseasca limitele fixate in scopul unei bune administrari a acesteia".
"Cum este si firesc, intr-o societate democratica, presa din Romania a reactionat imediat la o declaratie de genul <>. In privinta unui sef al Executivului, limitele comentariului admisibil sunt mult mai restranse fata de un simplu politician; in caz contrar, o declaratie ca cea de mai sus poate fi perceputa ca o imixtiune a politicului in problemele Justitiei, lucru inacceptabil intr-o societate de drept", se arata in raportul Inspectiei judiciare.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.