Intr-o incercare menita sa impulsioneze Curtea Suprema a SUA, guvernatorul statului american Dakota de Sud, Mike Rounds, a aprobat, luni, o lege care interzice intreruperea voluntara a sarcinii, nominalizand, la capitolul exceptii, situatiile in care
Intr-o incercare menita sa impulsioneze Curtea Suprema a SUA, guvernatorul statului american Dakota de Sud, Mike Rounds, a aprobat, luni, o lege care interzice intreruperea voluntara a sarcinii, nominalizand, la capitolul exceptii, situatiile in care viata mamei este pusa in pericol, fara a face trimitere la cazurile de viol sau incest, transmite BBC. Gestul guvernatorului Rounds intervine la aproximativ trei decenii dupa ce Curtea Suprema a SUA a decis, in 1973, ca autoritatile locale nu sunt abilitate sa se pronunte in aceasta problema. "In istoria lumii, adevaratul test al civilizatiei il reprezinta modul in care societatea isi trateaza membrii cei mai vulnerabili", si-a motivat Rounds decizia, convins de faptul ca "avortul constituie o greseala". Totodata, guvernatorul american a apreciat initiativa sa drept "o provocare directa" la adresa deciziei Curtii Supreme din 1973, in cazul "Roe versus Wade", potrivit careia interzicerea avorturilor contravine dreptului la intimitate, garantat de Constitutie. "Deoarece legea aceasta reprezinta o provocare directa la adresa interpretarii Constitutiei oferite in cazul 'Roe versus Wade', ma astept ca ea sa fie atacata in instanta si, astfel, sa fie impiedicata sa intre in vigoare in iulie, anul acesta", a mai precizat Rounds. Textul aprobat luni scoate in afara legii practicarea avorturilor in Dakota de Sud, medicii fiind pasibili, in caz contrar, de o pedeapsa de pana la cinci ani de inchisoare, la care se adauga o amenda de aproximativ 5000 de dolari. Legea interzice, totodata, comercializarea produselor contraceptive de urgenta, sustinand ca viata incepe in momentul conceptiei.
Opinii impartite
Initiativa guvernatorului Rounds a provocat reactia prompta a organizatiei "Planned Parenthood", care conduce singura clinica de avorturi din Dakota de Sud. "Guvernatorul tine mai mult la politica decat la libertatea de reproducere a femeilor din Dakota de Sud", a declarat presedintele "Planned Parenthood", Kate Looby, anuntand ca organizatia va ataca in instanta legea aprobata de Rounds. "Usa noastra ramane deschisa. Practica noastra nu va inceta, speram, niciodata", a mai adaugat Looby. La polul opus, presedintele grupului anti-avort "Operation Rescue" din statul Kansas s-a declarat incantat de initiativa oficialului din Dakota de Sud. "Legea reflecta amploarea pe care o are miscarea in favoarea vietii in prezent", a precizat Troy Newman, anticipand universalizarea initiativei guvernatorului Rounds. "Este o miscare care va impulsiona legislativele, guvernatorii, presedintele si, in cele din urma, Curtea Suprema sa anuleze legislatia care permite intreruperile de sarcina", a mai precizat Newman. Dakota de Sud este primul stat american care adopta o lege impotriva avorturilor, legislativele locale din Mississippi, Georgia, Indiana, Missouri, Ohio, Kentucky si Tennessee avand proiecte asemanatoare pe agenda. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.