Bancile de credit ipotecar vor putea sa desfasoare toate activitatile pe care le realizeaza o banca universala, cu exceptia atragerii de depozite, potrivit legii privind bancile de credit ipotecar. Bancile vor fi constituite ca societati comerciale p
Bancile de credit ipotecar vor putea sa desfasoare toate activitatile pe care le realizeaza o banca universala, cu exceptia atragerii de depozite, potrivit legii privind bancile de credit ipotecar. Bancile vor fi constituite ca societati comerciale pe actiuni, cu aprobarea Banci Nationale a Romaniei (BNR), avand ca principal obiect de activitate acordarea de credite ipotecare si atragerera de fonduri prin obligatiuni ipotecare. Societatile de credit ipotecar care doresc sa isi desfasoare activitatea ca banci de credit ipotecar vor urma procedura de autorizare pentru banci prevazuta de normele BNR. Pana la data solutionarii cererii de autorizare, precum si in cazul respingerii acesteia societatile de credit ipotecar isi pot desfasura activitatea in conformitate cu prevederile ordonantei de urgenta a Guvernului din 2002 privind societatile de credit ipotecar. Legea va intra in vigoare in termen de o luna de la publicarea in Monitorul Oficial - data de 3 martie, iar normele vor fi elaborate de BNR in termen de 3 luni. In Monitorul Oficial a fost publicata si legea pentru modificarea actului normativ privind creditul ipotecar pentru investitii imobiliare. Legea nu mai include precizarea ca imprumutul ipotecar se acorda pe o perioada de minimum 5 ani pentru persoanele juridice si de minim 10 ani pentru persoanele fizice. Actul normativ stabileste modul de garantare a creditului ipotecar, clauze obligatorii ale contractului de credit ipotecar pentru protectia imprumutatilor, contractele de asigurari obligatorii, modul de executare a creantelor institutiilor care acorda credite ipotecare si cesiunea creantelor. (A.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.