Automobil Clubul Roman (ACR) nu este de acord cu introducerea taxei ecologice propuse de ministrul Mediului, Sulfina Barbu, pentru importurile de masini uzate, apreciind ca masura ar favoriza grupuri de interese si ar contraveni liberei concurente, s
Automobil Clubul Roman (ACR) nu este de acord cu introducerea taxei ecologice propuse de ministrul Mediului, Sulfina Barbu, pentru importurile de masini uzate, apreciind ca masura ar favoriza grupuri de interese si ar contraveni liberei concurente, se arata intr-un comunicat al organizatiei.
Potrivit comunicatului, activitatea de lobby a importatorilor de automobile pe langa Guvern si pe langa primul-ministru pentru limitarea importurilor masinilor second-hand dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana va limita importurile acestor automobile prin impunerea de "bariere fiscale artificiale".
"Pentru evitarea protestelor firesti ce ar putea aparea in urma restrictionarii dreptului de a comercializa liber automobile, contrar principiilor pietei libere din interiorul UE, grupurile de interese au gasit o portita ecologica", se mai arata in comunicat.
Reprezentantii ACR apreciaza ca Guvernul nu ar trebui sa intervina intre vanzator si cumparator si sa puna baza comertului cu autoturisme de ocazie pe principii concurentiale.
"Poate nu ar fi atat de rau sa creasca importul de autoturisme rulate, deoarece, pe baza principiilor concurentiale, importatorii vor fi obligati sa renunte la practicile monopoliste anticoncurentiale, iar preturile autoturismelor noi se vor diminua fata de valorile exagerat de mari existente in Romania. Intr-o piata libera, in relatia vanzator - cumparator, Guvernul nu trebuie sa intervina folosind parghii protectioniste in favoarea uneia dintre parti", mai precizeaza comunicatul.
In prezent, masinile de import mai vechi de opt ani sau cele care nu indeplinesc normele de poluare Euro 3 nu pot fi inmatriculate in Romania. Aceste restrictii vor fi eliminate in cazul autovehiculelor inmatriculate in tarile din Uniunea Europeana, dupa aderarea Romaniei, programata pentru 1 ianuarie 2007.
Ministrul Mediului a anuntat recent ca va propune Executivului introducerea unei taxe ecologice pentru inmatricularea autovehiculelor provenite din UE dupa momentul aderarii, estimata la 1.000-2.000 de euro, pentru a evita cresterea numarului de masini poluante, in contextul anularii restrictiilor la importurile auto.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.