Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) insista ca presedintele Traian Basescu sa fie chemat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) in fata Curtii Constitutionale, urmand sa depuna o a treia cerere in acest sens la plenul CSM, sustinuta cu se
Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) insista ca presedintele Traian Basescu sa fie chemat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) in fata Curtii Constitutionale, urmand sa depuna o a treia cerere in acest sens la plenul CSM, sustinuta cu semnaturi de peste 1200 de magistrati. "Vom depune o noua cerere maine (n.r. - azi) - a treia in acest sens - la care vom anexa si semnaturile adunate recent, 905 adunate la centru plus 364 stranse de filialele noastre din nordul tarii", a declarat, citat de Mediafax, presedintele AMR, Viorica Costiniu. Concret, aceasta reclama faptul ca demnitatea magistratilor a fost lezata, prin declaratiile mai multor lideri politici. Ea apreciaza drept oportuna interventia Curtii Constitutionale pentru a media "neintelegerea" dintre puterile constitutionale din Romania, in baza articolului 146, alineatul "e" al legii fundamentale. "Nu pot spune ca este un conflict intre puterile legitime ale statului - cea judecatoreasca pe de-o parte si cele legislativa si executiva pe de alta. Exista insa o acutizare a discriminarii si a desconsiderarii magistraturii, ca si cand s-ar pregati un vinovat pentru un eventual esec in tentativa de aderare la Uniunea Europeana in 2007", a explicat judecatorul Viorica Costiniu.
Basescu a promis ca va merge la CSM
Presedintele AMR a citat mai multe declaratii ale unor oameni politici la adresa sistemului judiciar din Romania. Astfel, premierul Tariceanu s-ar fi referit la sistemul judiciar ca fiind un "sistem ticalosit". In plus, ministrul Justitiei Monica Macovei ar fi afirmat, cu ocazia conferintei locale a filialei AMR Bucuresti, ca 70 la suta din magistrati sunt "corupti", iar presedintele Traian Basescu a afirmat, in februarie, la bilantul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ), ca in instante exista inca "un nivel ridicat de coruptie". Iulian Galca, presedintele CSM, afirma, la inceputul lui februarie, ca va solicita lamuriri presedintelui Basescu. "Nu stiu daca este cazul sa sesizam Curtea Constitutionala, dar cu siguranta vom purta discutii cu presedintele, atunci cand va veni in plenul Consiliului. Probabil ca dumnealui va nuanta declaratia pe care a facut-o", a spus presedintele CSM Iulian Gilca dupa ce a primit-o pe prima din cele doua sesizari ale AMR, in februarie. Presedintele CSM mai spunea ca institutia pe care o conduce a facut deja un demers in acest sens, invitandu-l pe presedinte la o sedinta a plenului Consiliului. "Am facut un demers in acest sens, va veni cand va putea", a conchis Galca. De altfel, potrivit unor surse din interiorul CSM, seful statului i-a promis presedintelui CSM ca se va prezenta pentru a explica declaratiile facute cu ocazia bilantului Parchetului General. (M.V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.