Camera Deputatilor decide astazi daca va permite sau nu procurorilor perchezitionarea imobilelor lui Adrian Nastase. In Biroul Permanent de ieri s-a decis ca subiectul sa intre in dezbaterea plenului azi, la ora 11.00. Astfel, BP a indeplinit dorinta
Camera Deputatilor decide astazi daca va permite sau nu procurorilor perchezitionarea imobilelor lui Adrian Nastase. In Biroul Permanent de ieri s-a decis ca subiectul sa intre in dezbaterea plenului azi, la ora 11.00. Astfel, BP a indeplinit dorinta PSD ca subiectul perchezitiei sa fie clarificat in cel mai scurt timp. Divergente au aparut atunci cand s-a discutat despre modalitatea in care deputatii se vor pronunta: prin vot secret sau prin vot deschis, uninominal.
Reprezentantii PSD din Birou au cerut ca votul sa fie secret, in timp ce pentru vot deschis s-au pronuntat cei de la Partidul Democrat. Discutiile pe aceasta tema nu au durat mult, pentru ca decizia asupra modalitatii de votare o va lua tot plenul. Spre deosebire de dezbaterea din Comisia Juridica, unde regulamentul prevede expres votul secret, in plen procedura de vot se decide pe loc.
Adrian Nastase a spus ca "pana acum, practica pentru asemenea decizii a fost votul secret, inclusiv pentru Statutul parlamentarilor". Fiind in conflict de interese, Adrian Nastase nu va prezida sedinta de maine. In locul sau, Lucian Bolcas va prelua pentru scurt timp exercitiul functiei de presedinte al Camerei inferioare.
Pana acum, cererea de perchezitie inaintata de Ministerul Justitiei a fost respinsa de trei ori. O data de Biroul Permanent, care a solicitat ca cererea sa fie contrasemnata de procurorul general. A doua tentativa a ministrului Monica Macovei de a informa plenul referitor la cerere a reusit, insa aceasta a primit un aviz negativ la Comisia Juridica si de Imunitati. In al treilea rand, deputatii social-democrati au respins si ei solicitarea DNA. Desi solicitarea avizului Comisiei Juridice si a grupului parlamentar din care face parte cel in cauza este obligatorie, votul acestora este unul consultativ. Decizia finala si irevocabila asupra perchezitiei la casele lui Nastase urmeaza sa o adopte deputatii in plen, prin votul majoritatii simple a acestora.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.