Cinci finalisti au ramas in lupta pentru privatizarea Electrica Muntenia Sud, cea mai importanta societate de distributie a electricitatii din Romania. Comisia de privatizare a selectat companiile CEZ (Cehia), Enel (Italia), Gaz de France, Ib

Cinci finalisti au ramas in lupta pentru privatizarea Electrica Muntenia Sud, cea mai importanta societate de distributie a electricitatii din Romania. Comisia de privatizare a selectat companiile CEZ (Cehia), Enel (Italia), Gaz de France, Iberdrola (Spania) si RWE Energy (Germania) pentru etapa finala a ofertelor angajante imbunatatite. Tranzactia ar putea depasi suma de 750 milioane de euro, se arata intr-un comunicat al companiei.
Comisia de negociere a evaluat, in perioada 31 ianuarie - 2 martie, ofertele inaintate de opt companii - AES (SUA), CEZ (Cehia), Enel (Italia), EVN (Austria), Gaz de France, Iberdrola (Spania), RWE Energy (Germania) si Union Fenosa International (Spania) - si a decis continuarea procesului de privatizare cu cinci investitori. "Avand in vedere nivelul ridicat de competitivitate si calitatea ofertelor prezentate (...), se asteapta ca pentru pachetul de 67,5% valoarea tranzactiei sa depaseasca 750 milioane de euro", se mentioneaza in comunicat.
Acesta ar fi cel mai mare pret incasat pana acum pentru o distributie de electricitate. Statul a privatizat pana acum alte patru societati de distributie de electricitate - Electrica Moldova, Oltenia, Banat si Dobrogea. Pachetele vandute au fost de 24,62% din actiunile companiilor. Participatia majoritara (51%) in cazul fiecareia a fost dobandita in urma unor majorari de capital. De aceasta data, statul cedeaza un pachet mai mare de actiuni, de 67,5%. Asa se explica si interesul unora dintre cele mai mari companii in domeniu din lume. Cumparatorul va achizitiona direct 50% din actiuni si va aloca fonduri pentru o majorare de capital prin care participatia sa va ajunge la 67,5%.
Electrica Muntenia Sud are un capital social de 191,3 milioane de lei (1.913 miliarde de lei vechi) si peste un milion de clienti, din Bucuresti si judetele Ilfov si Giurgiu. Societatea a inregistrat, in 2004, o cifra de afaceri de 1,11 miliarde de lei (11.186 miliarde de lei vechi), conform situatiilor financiare auditate intocmite dupa standardele romanesti de contabilitate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.