Peste 360 de magistrati de pe raza a sapte Curti de apel din tara au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii sa sesizeze Curtea Constitutionala privind declaratiile presedintelui tarii, potrivit carora coruptia exista doar in instante, si nu
Peste 360 de magistrati de pe raza a sapte Curti de apel din tara au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii sa sesizeze Curtea Constitutionala privind declaratiile presedintelui tarii, potrivit carora coruptia exista doar in instante, si nu in Parchete. Motivul solicitarii este acela ca, prin afirmatiile sale, Basescu "a adus atingere independentei judecatorilor, care reprezinta autoritatea judecatoreasca". Magistratii fac referire la declaratiile presedintelui Traian Basescu, facute cu ocazia bilantului Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in 20 februarie 2006.
Incalcarea atributiilor constitutionale
Semnatarii memoriului apreciaza ca presedintele Romaniei si-a incalcat atributiile constitutionale, punand grav in pericol insasi existenta unei Justitii independente. Ei mai sustin ca prin aceste afirmatii presedintele statului ar fi sugerat ca numai procurorul isi face cu adevarat datoria, iar judecatorul, prin solutii de alta natura decat confirmatorii, nu ar face altceva decat un act de coruptie. Magistratii arata ca, prin acest discurs, presedintele le-a solicitat practic judecatorilor sa nu solutioneze cauzele deduse judecatii subordonandu-se legii, ci sa confirme solutiile propuse de procuror. "Am solicitat presedintelui CSM sa sesizeze Curtea Constitutionala, singura in masura sa se pronunte asupra exceselor constitutionale ale unei autoritati constitutionale", mai precizeaza magistratii. (M.V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.