Dupa sistemul Visa online, romanii vor beneficia in scurt timp si de Visa information system, un program menit sa combata eficient aglomeratia din punctele de trecere a frontierei, dar si sa faciliteze schimbul de informatii intre statele membre Sche

Dupa sistemul Visa online, romanii vor beneficia in scurt timp si de Visa information system, un program menit sa combata eficient aglomeratia din punctele de trecere a frontierei, dar si sa faciliteze schimbul de informatii intre statele membre Schengen. Nu in ultimul rand, acest program va impiedica falsificarea documentelor de calatorie si le va depista pe cele deja contrafacute.
In prezent, Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) gestioneaza din punct de vedere tehnic, prin intermediul Autoritatii pentru Straini, sistemul Visa online care face parte din Sistemul Informatic pe Probleme de Migratie, Azil si Vize (al carui principal beneficiar este Ministerul Afacerilor Externe). Prin intermediul acestui sistem, Autoritatea pentru Straini din cadrul MAI se afla in legatura directa cu nu mai putin de 73 de misiuni diplomatice si consulate ale Romaniei din lume. Avantajul acestui program consta in primul rand in reducerea, ca urmare a verificarilor operative efectuate la nivel national, a riscurilor de acordare a unor vize de intrare in Romania pentru strainii care au restrictionat acest drept ori pentru cei ce au in intentie migrarea spre Occident. Potrivit unui comunicat al MAI, pana la 1 iulie a.c., sistemul Visa online va fi extins la inca 43 de misiuni diplomatice romane din strainatate, acest lucru finalizand una dintre etapele de aliniere a activitatilor din acest domeniu la standardele europene, precum si de integrare a Romaniei in sistemul european de combatere a criminalitatii transnationale. Din punct de vedere tehnic, spun specialistii din MAI, Visa online permite solutionarea rapida si legala a cererilor de eliberare a vizelor de intrare in Romania, ca urmare a faptului ca verificarile necesare in astfel de cazuri (realizate la nivel national, inclusiv de catre Autoritatea pentru Straini a MAI) se demareaza imediat dupa implementarea solicitarii la misiunea diplomatica din strainatate. O alta facilitate o reprezinta tiparirea colantelor de viza intr-o maniera securizata, precum si controlul mult mai eficient al fenomenului migratiei ilegale.

9.200 de solicitari, aviz favorabil

Anul trecut, la nivelul Autoritatii pentru Straini din cadrul MAI au fost inregistrate propuneri pentru solutionarea a 12.700 solicitari de viza (5.898 de scurta sedere si 6.815 de lunga sedere) transmise de misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate, dintre acestea aproximativ 3.500 de cereri primind aviz negativ, ca urmare a neindeplinirii conditiilor prevazute de legislatia in vigoare. De asemenea, in primele 2 luni ale acestui an, din cele 2.392 solicitari inregistrate la Autoritatea pentru Straini au fost solutionate 1.883 de cereri, doar 1.143 primind aviz favorabil.
"In viitor, MAI are in vedere gestionarea din punct de vedere tehnic si a sistemului Visa information, care va fi implementat in Romania in vederea alinierii problematicii vizelor la Acquis-ul Schengen", precizeaza MAI. Unul dintre avantajele acestui sistem il reprezinta fluidizarea traficului in punctele de trecere a frontierei, programul permitand schimbul de informatii privind vizele intre statele membre Schengen, atat la nivelul misiunilor diplomatice, cat si la nivelul punctelor de control de la granite. De asemenea, se mai precizeaza in comunicatul MAI, se va preveni falsificarea vizelor si descoperirea documentelor contrafacute, intensificarea cooperarii internationale pe aceasta linie favorizand combaterea eficienta a migratiei ilegale.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.