Persoanele fizice care vor putea incheia un contract de leasing vor fi semnificativ mai putine dupa impunerea unui plafon de indatorare a populatiei de catre banca centrala, a declarat pentru Mediafax Bogdan Apahidean, presedintele Asociatiei Societa
Persoanele fizice care vor putea incheia un contract de leasing vor fi semnificativ mai putine dupa impunerea unui plafon de indatorare a populatiei de catre banca centrala, a declarat pentru Mediafax Bogdan Apahidean, presedintele Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR). "Stabilirea unui nivel al plafonului pentru gradul de indatorare a populatiei prin normele de aplicare a ordonantei privind institutiile financiare nebancare (IFN) se inscrie in trendul de limitare a creditarii persoanelor fizice, ceea ce inseamna ca nici jumatate dintre acestea nu vor mai obtine finantare in leasing", a spus Apahidean. El a dat drept exemplu cazul societatii pe care o conduce, Porsche Leasing, unde persoanele fizice ocupa in prezent o pondere de 20% in portofoliul de clienti, procent ce va ajunge la sub 10% dupa intrarea in vigoare a acestor norme. Reprezentantii societatilor de leasing considera ca prevederea limitarii gradului de indatorare va avea un impact asupra clientilor persoane fizice, mai ales in perspectiva dezvoltarii segmentului de leasing imobiliar pe aceasta nisa. Reprezentantii pietei de profil spun ca normele BNR pentru institutiile financiare nebancare vor fi mai blande decat in cazul produselor bancare. "Firma de leasing ramane proprietarul bunului finantat pana la terminarea contractului, astfel ca, in caz de neplata a clientului, aceasta reintra in posesia bunului si-l poate revalorifica, fara a suferi nici o pierdere", a explicat Adriana Ahciarliu, secretarul general al Asociatiei de Leasing Bancar. Desi segmentul de leasing nu a fost reglementat pana in prezent cu privire la gradul de indatorare a populatiei, majoritatea finantatorilor au propriile norme interne in acest sens, impunand clientilor anumite conditii de finantare. Persoanele fizice au detinut o pondere de 12% in totalul contractelor de leasing incheiate anul trecut la nivel national, piata fiind estimata la circa 2,2 miliarde de euro, potrivit datelor ASLR. (A.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.