De la inceputul preluarii mandatului, presedintele ANT Karoly Borbely a reusit sa inchida zece din cele treisprezece centre de tineret existente in tara, carora trebuia sa le asigure finantarea, a afirmat fostul director ANSIT, Cristian Rizea (foto).
De la inceputul preluarii mandatului, presedintele ANT Karoly Borbely a reusit sa inchida zece din cele treisprezece centre de tineret existente in tara, carora trebuia sa le asigure finantarea, a afirmat fostul director ANSIT, Cristian Rizea (foto). El a sustinut ca Borbely a "lasat sa moara" aceste centre, in prezent functionand doar trei, in Bucuresti, Brasov si Bistrita. "Este consecinta faptului ca Borbely si-a luat colaboratori "de nadejde", cum ar fi vedeta Big Brother Monica Gandacioiu, care a devenit seful Serviciului de Relatii Internationale, sau consilerul personal al acestuia, Ramona Verghiu", a adaugat Cristian Rizea. De asemenea, potrivit fostului director ANSIT, suspendarea programului Youth s-a datorat faptului ca Borbely nu a luat nici un fel de masuri in privinta datoriei de 1080000 euro fata de Comisia Europeana, desi fusese instiintat oficial inca din aprilie 2005. "Neluarea masurilor a dus la suspendara programului si a prejudiciat ONG-urile, care nu au mai putut depune proiecte de finantare in acest sens", a sustinut Rizea. Mai mult, el a povestit ca in momentul in care s-a aflat de existenta datoriei, Mariana Petrescu, directoarea agentiei responsabile pentru datorie si, pana recent, angajata in subordinea lui Borbely, si-a dat demisia, disparand subit. Cristian Rizea l-a acuzat pe presedintele ANT si de nepotism in cazul "simulacrului de concurs" organizat recent pentru ocuparea functiei de director eonomic in cadrul institutiei. El a tinut sa precizeze ca acest concurs nu a fost anuntat pe site si nu s-a facut publicitate asa cum era necesar. Potrivit lui Rizea, se urmarea castigarea concursului de catre Clara Untaru, omul de incredere al lui Borbely, care nu are vechimea necesara pentru aceasta functie si care pana in luna ianuare nu avea nici diploma de licenta. Rizea a explicat ca presedintele ANT a format o Comisie de trei persoane pentru validarea concursului, printre care s-au numarat Liliana Repanovici si Irina Popescu. In urma concursului, celor doua membre ale Comisiei li s-ar fi spus sa vina sa semneze procesul verbal, insa acestea ar fi refuzat, neputand fi de acord cu o astfel de ilegalitate. Cristian Rizea a sustinut ca acesta este motivul real al amanarii concursului, desi oficial, motivul este un viciu de procedura.
Ministrul delegat pentru implementarea acquisului comunitar, Cristian David, a declarat ieri ca peste 1.600 de mii euro au fost deturnati de la ANSIT in perioada 2001-2004. Potrivit ministrului liberal, din aceasta suma circa 200 de mii de euro au fost alocati pentru campania de presa, iar alti 200 de mii de euro au fost folositi de unii lideri PSD. In replica, Rizea a spus ca ministrul PNL urmareste de fapt sa distraga atentia presei si opiniei publice de la ceea ce a descoperit Corpul de Control. "Deturnarea de fonduri la care face referire Cristian David s-a facut intre 2000-2001, iar agentia responsabila pentru aceste deturnari este Eurotin, a carei directoare era Mariana Petrescu, si nu ANSIT. Cristian David nici macar nu s-a uitat pe acte", a spus Rizea. (R.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.