Deputatul PD de Cluj, Daniel Buda, cere ministrului Transporturilor desecretizarea contractului cu firma americana Bechtel, pentru construirea autostrazii Transilvania.
Buda a anuntat ca va solicita astazi Biroului Permanent al PD sa ceara min
Deputatul PD de Cluj, Daniel Buda, cere ministrului Transporturilor desecretizarea contractului cu firma americana Bechtel, pentru construirea autostrazii Transilvania.
Buda a anuntat ca va solicita astazi Biroului Permanent al PD sa ceara ministrului Gheorghe Dobre sa faca publice clauzele acestui contract. "Imi exprim regretul ca acest contract s-a negociat intr-un mod nemultumitor pentru mine, s-a negociat foarte mult timp. Vreau sa vad daca s-a adus o economie la bani, daca s-a scazut pretul suficient de mult pentru a justifica amanarea cu un an a continuarii lucrarilor. Se vorbeste de o economie de 125 de milioane de dolari, dar este la nivel de discutii", a declarat deputatul, ieri, intr-o conferinta de presa. Deputatul sustine, potrivit Mediafax, ca este necesar un asemenea demers, in conditiile in care PD a pledat in opozitie si in campania electorala pentru desecretizarea tuturor contractelor care implica bani publici.
La sfarsitul anului trecut, ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, a anuntat ca renegocierea contractului incheiat in 2003 cu compania Bechtel a fost finalizata. Potrivit noilor conditii, Bechtel va primi la inceputul fiecarui an, incepand cu 2006, un avans de cel mult 30% din valoarea anuala a lucrarilor, suma care va fi justificata la sfarsitul anului. Potrivit vechilor prevederi, sumele cheltuite de Bechtel in contul avansului ar fi fost justificate la finalizarea lucrarilor, programata pentru anul 2012. Modificarea prevederilor de acordare a avansului si diminuarea unor cheltuieli cu proiectarea au permis economii de 126 de milioane pe toata durata contractului, a afirmat Ministerul Transporturilor.
Bugetul alocat in acest an pentru lucrarile la autostrada Brasov-Bors va depasi 300 milioane de euro.
Fondurile suplimentare celor 100 milioane de euro aprobate deja de Guvern urmeaza a fi asigurate din sumele obtinute in urma privatizarii BCR, dupa cum anuntase premierul Calin Popescu Tariceanu. Compania Bechtel va prezenta autoritatilor un nou grafic de lucrari la autostrada Brasov-Bors care sa permita finalizarea proiectului cel tarziu in 2012.
Proiectul constructiei autostrazii Brasov-Bors are o valoare totala de peste doua miliarde de euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.