Decizia Ligii Profesioniste de Fotbal de amanare a startului returului de campionat cu o saptamana, din cauza vremii nefavorabile de acum cateva zile, s-a dovedit a fi eronata. Soarele a stralucit sambata si ieri in mare parte a tarii, iar cel putin
Decizia Ligii Profesioniste de Fotbal de amanare a startului returului de campionat cu o saptamana, din cauza vremii nefavorabile de acum cateva zile, s-a dovedit a fi eronata. Soarele a stralucit sambata si ieri in mare parte a tarii, iar cel putin jumatate dintre terenurile pe care trebuiau sa se dispute intalnirile etapei a 16-a din Divizia A se prezentau in conditii bune, unele chiar excelente. Interesant este ca initial, martea trecuta, LPF a refuzat sa amane reluarea intrecerii interne, chiar dupa ce FRF anuntase ca diviziile B si C vor incepe cu o saptamana mai tarziu din cauza ninsorilor abundente din tara. A doua zi, forul lui Mitica a revenit si a mutat toate partidele peste sapte zile, desi ninsorile tocmai se oprisera. Dezavantajate de aceasta decizie sunt Steaua si Rapid, echipe care ar fi avut posibilitatea sa joace un meci oficial pe teren propriu inaintea intalnirilor de joi, din optimile de finala ale Cupei UEFA, cu Betis Sevilla, respectiv Hamburger SV. Conducerile celor doua grupari au si facut declaratii in acest sens, in care au contestat si faptul ca platesc bani grei pentru a dispune de suprafete de joc foarte bune, in timp ce alte cluburi nu sunt deloc interesate sa-si amenajeze terenuri acceptabile. Si echipa nationala are de suferit din cauza acestei amanari, fiindca Piturca si-ar fi dorit ca intrecerea interna sa se incheie pana pe 20 mai, pentru a permite "tricolorilor" sa participe la un turneu in SUA, alaturi de trei echipe calificate la Campionatul Mondial din vara acestui an. In calendarul care prevedea inceperea returului pe 4 martie, Divizia A se incheia pe 24 mai, ceea ce oricum nu era in concordanta in intentiile selectionerului, fiind in discutie deja "inghesuirea" unei etape intermediare, iar acum va fi nevoie de doua runde care sa se joace in mijlocul saptamanii. Iar aici sunt dezavantajate cele trei dintre semifinalistele din Cupa Romaniei, Rapid, FC National si Farul (a patra este Petrolul, din Divizia B), care vor avea meciuri in doua zile de miercuri (22 martie turul semifinalelor si 19 aprilie returul). In plus, daca Steaua si Rapid vor continua parcursul european, vor fi nevoite, practic, sa joace aproape tot returul din trei in trei zile.
In Europa e altfel
Daca s-ar fi pastrat data de start de 4 martie, nu s-ar fi putut juca in mod cert la Iasi si Bistrita, unde terenurile erau acoperite cu zapada, iar temperatura a ramas coborata, in timp ce la Bacau si Cluj ar fi fost probleme, dar rezolvabile pentru a asigura terenuri decente. Stadioanele din Bucuresti, Giulesti, Lia Manoliu si Dinamo puteau gazdui jocuri in conditii foarte bune, iar cel de la Constanta era intr-o stare buna. Prin urmare, logic ar fi fost sa se lase etapa la data programata si sa se joace acolo unde era posibil, iar restul meciurilor sa fie amanate. Pentru ca nu ar fi deranjat pe nimeni ca, spre exemplu, intalnirea dintre Gloria si Jiul, doua echipe care mai evolueaza doar in campionat, sa se joace intr-o miercuri. Asa se procedeaza in toate campionatele din Europa, aici intrand si intrecerile comparative cu cele din Romania. Astfel, in Ungaria s-a dat startul returului in week-end-ul incheiat ieri, o singura partida fiind amanata din cauza conditiilor meteorologice. La fel si in Polonia si Cehia, tot cu cate un meci amanat, la fel si in Rusia, unde conditiile sunt mult mai vitrege din punctul de vedere al iernilor grele. Cel mai interesant exemplu din acest sfarsit de saptamana este al campionatului elvetian, unde s-a jucat o singura intalnire din intreaga runda, restul fiind amanate din cauza ninsorilor. (B.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.