Brokerii considera ca pragul de detinere la capitalul Societatilor de Investitii Financiare (SIF) ar trebui majorat la 5% in cazul persoanelor care ating acest nivel actionand in mod concertat, potrivit unui comunicat al Asociatiei Nationale a Societ
Brokerii considera ca pragul de detinere la capitalul Societatilor de Investitii Financiare (SIF) ar trebui majorat la 5% in cazul persoanelor care ating acest nivel actionand in mod concertat, potrivit unui comunicat al Asociatiei Nationale a Societatilor de Valori Mobiliare (ANSVM). "In cazul in care legiuitorul are in vedere disocierea persoanelor care actioneaza concertat fata de celelalte, sa aiba in vedere si diferentierea pragului de detinere de actiuni, in sensul cresterii acestuia pentru grupul de persoane implicate, la 5% din actiuni, asa cum a prevazut articolul 24 din Ordonanta de Guvern nr.24/1993, cadrul legal valabil in momentul subscrierii actiunilor la Societatile de Investitii Financiare", se arata in comunicat. Comisia de buget, finante, banci din Camera Deputatilor a aprobat, miercuri, un amendament la actul normativ care reglementeaza pragul de detinere la capitalul SIF, stabilind ca orice persoana va putea detine, singura sau impreuna cu persoanele cu care actioneaza in mod concertat, actiuni emise de catre SIF in limita a maximum 1% din capitalul social al acestor societati. Informatia a influentat negativ cotatiile celor cinci SIF, care au revenit ieri la tranzactionare dupa ce au fost suspendate o sedinta. Actiunile SIF au coborand ieri cu aproape 3%, in medie. Cele mai afectate au fost actiunile SIF Transilvania, care au scazut ieri cu 3,81%, in timp ce actiunile SIF Banat - Crisana si SIF Moldova au pierdut doar 2,43% din valoare. ANSVM considera ca amendamentul propus de Comisie este in masura sa afecteze nefavorabil piata bursiera si, implicit, activitatea membrilor asociatiei. Potrivit Asociatiei, faptul ca persoanele aflate in situatia de a actiona concertat trebuie sa instraineze actiunile care depasesc procentul de 1%, in termen de trei luni, inseamna o aplicare retroactiva a legii, iar investitorii nu pot fi pedepsiti pentru faptul ca au achizitionat aceste actiuni intr-un moment in care prevederile legale au permis acest lucru.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.