Liderii partidelor parlamentare se intalnesc luni cu presedintele Basescu pentru discutii referitoare la proiecte de lege privind siguranta nationala, initiative ce au fost secretizate pentru 60 zile, dar care au aparut deja in presa. Seful statului
Liderii partidelor parlamentare se intalnesc luni cu presedintele Basescu pentru discutii referitoare la proiecte de lege privind siguranta nationala, initiative ce au fost secretizate pentru 60 zile, dar care au aparut deja in presa. Seful statului a anuntat ca fiecare presedinte de partid parlamentar va primi luni setul controversatelor proiecte de lege. La intrevederea cu Traian Basescu va fi abordata si situatia Statutului minoritatilor, proiect blocat din cauza neintelegerilor PD-UDMR si a incapacitatii dovedite de liderii celor doua formatiuni de a ajunge la o intelegere. Pe agenda discutiilor mai figureaza: tema coruptiei si masurile ce se impun pentru a se evita activarea clauzei de salvgardare, Ordonanta de Urgenta 124/2005 privind modificarea Legii spalarii banilor, modificarea Constitutiei. Discutiile de la Cotroceni se vor desfasura pe parcursul a 90 de minute in prezenta tuturor reprezentantilor partidelor parlamentare, sustin sursele noastre. Intalnirea de luni face parte din seria de intrevederi pe care presedintele Basescu a anuntat ca o va avea cu partidele in prima zi de luni a fiecarei luni.
Strict secret, nu mai e un secret
Presedintele Traian Basescu a anuntat joi seara, intr-o interventie la postul public de televiziune, ca va inmana fiecarui lider de partid cele sase proiecte de lege. "Sunt convins ca toate partidele vor face discutii pe aceasta tema si, cand vor fi complet informati, asupra nevoilor pe de o parte si a sistemului de control pe de alta parte vom gasi formula de a aseza lucrurile acolo unde trebuie sa fie in raport cu nevoia de libertate a fiecaruia dintre noi si cu nevoia de securitate a fiecaruia dintre noi. (...) Luni voi avea o intalnire cu sefii partidelor politice, le voi inmana un set complet al acestor legi marcate <<Strict secret>>, dar nu mai e un secret deja pentru nimeni, pentru ca in interiorul partidelor sa se gaseasca o formula care sa ne rezolve problemele actuale si de viitor", a afirmat presedintele.
"Romania este intr-un astfel de pericol"
Presedintele si-a explicat atitudinea fata de secretizarea proiectelor de lege privind siguranta nationala: "(...) V-as ruga sa va uitati in toate strategiile de securitate nationala din 1992 si pana acum. Nici una nu abordeaza in mod temeinic riscurile asimetrice, acele riscuri pe care nu le putem combate punand armatele fata in fata, ci sunt acele riscuri carora statele trebuie sa le faca fata fara ca ele sa fie vizibile in mod real pentru populatie. Sunt acele riscuri pentru care statele democratice nu au fost pregatite in timp util. De-asta a fost posibil "9-11" in SUA, de-asta au fost posibile atentatele de la Londra, de la Madrid, de la Sharm El-Sheik si din Indonezia. Romania este intr-un astfel de pericol, iar exagerarea ca o sa ne intre cineva in case; eu le spun romanilor, ca sef al statului: nici un roman cinstit nu trebuie sa se teama, dar orice ticalos trebuie sa se teama". (Anca HRIBAN)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.