Sarbatoarea francofoniei, initiata de Institutul Francez din Budapesta, se va desfasura in perioada 3-14 martie. Tarii noastre i-a revenit misiunea de a deschide azi (3 martie) acest eveniment, printr-o ceremonie si o receptie oferita la Palatul Stef
Sarbatoarea francofoniei, initiata de Institutul Francez din Budapesta, se va desfasura in perioada 3-14 martie. Tarii noastre i-a revenit misiunea de a deschide azi (3 martie) acest eveniment, printr-o ceremonie si o receptie oferita la Palatul Stefania din Budapesta, alocutiunile din partea romana urmand sa fie rostite de catre ambasador Ireny Comaroschi si Eugen Simion, presedintele Academiei Romane.
Anul acesta, cand Romania va gazdui Sommet-ul Francofoniei, contributia Ambasadei si a Institutului Cultural Roman (ICR) la evenimentul budapestan este deosebita ca amploare si importanta. Programul pregatit pentru astazi include vernisajul unei expozitii a artistei Ana Rus, cuprinzand busturi si basoreliefuri consacrate unor personalitati culturale romane cu destinul strans legat de Franta si de cultura Hexagonului.
Un grup de elevi din Timisoara si de la Liceul romanesc "Nicolae Balcescu" din Gyula va face o expunere pe tema asemanarilor existente intre limbile romana si franceza. Pe 10 martie, ICR din Budapesta va organiza, la sediul sau, o prezentare de filme romanesti cu subtitrare in limba franceza: "Maria" (regia Calin Netzer) si "Moartea domnului Lazarescu" (regia Cristi Puiu). O zi mai tarziu, vor avea loc la Institutul Francez din capitala Ungariei un grup de manifestari culturale, la care Ambasada Romaniei si ICR participa cu un stand de prezentare a tarii si un bufet de prezentare gastronomica.
Romania va fi, de asemenea, reprezentata, alaturi de Maroc, Canada, Elvetia, Belgia si Franta, la Noaptea Filmului Francofon, avand onoarea de a deschide aceasta gala cu filmul "Moartea domnului Lazarescu". Actrita Luminita Gheorghiu va fi si de aceasta data prezenta, ca si la precedenta proiectie. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.