Studentii vor relua protestele la sfarsitul lunii martie, daca pana atunci Ministerul Educatiei nu-si va respecta acordul incheiat in luna octombrie a anului trecut, in privinta acordarii reducerii de 50% pe transport, majorarii nivelului burselor si
Studentii vor relua protestele la sfarsitul lunii martie, daca pana atunci Ministerul Educatiei nu-si va respecta acordul incheiat in luna octombrie a anului trecut, in privinta acordarii reducerii de 50% pe transport, majorarii nivelului burselor si alocarii subventiilor pentru camine. Presedinte Uniunii Studentilor din Romania (USR), Florentin Gust, a declarat ieri, pentru Mediafax ca, in 25 martie, membrii organizatiei vor hotari, in cadrul unei adunari generale, care vor fi formele de protest fata de nerespecatarea acordului de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC). "In acest moment, constatam ca acordul nu e respectat, acesta e ca si rupt", precizeaza Gust. USR a concluzionat ca in cadrul Guvernului Romaniei "nu stie stanga ce face dreapta": Gheorghe Pogea si Sebastian Vladescu au declarat ca vor finanta toate proiectele de infrastuctura din invatamant, iar ministrul Educatiei, Mihail Hardau, declara ca va finanta doar o parte din proiecte, si anume in limita a 400 de milioane de euro", potrivit unui comunicat al Uniunii.
Chiar daca Legea invatamantului precizeaza cert ca studentii beneficiaza de reducere de 50% pe transportul in comun, "acest lucru nu se intampla decat in foarte mica masura din cauza alocarilor defectuoase ale banilor", se arata in comunicat. Si in ceea ce priveste cresterea valorii burselor, care trebuia sa fie majorate de la 1 ianuarie, studentii sustin ca acest lucru nu s-a intamplat. "Astfel, atat in luna ianuarie, cat si in luna februarie, studentii au primit aceeasi suma de bani. La un calcul simplu rezulta ca in pragul integrarii europene, studentii ar trebui sa manance pe zi de maximum 3 lei, adica o masa cu 1 leu", au adaugat autorii comunicatului.
In urma calculelor efectuate de USR, studentii constata ca in spatele unei aparente majorari a subventiei regiei de camin "se afla o scadere a puterii reale de cumparare, raportat la subventia din anul 2005. Rezulta, astfel o scadere cu 20% a puterii de cumparare, in ciuda cresterii subventiei cu 22%", apreciaza membrii Uniunii. (M.J.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.