Pesedistii vor sa separe afacerile de politica, venind in acest sens cu o propunere legislativa. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca PSD va propune aceasta initiativa spre dezbatere publica, in Parlament
Pesedistii vor sa separe afacerile de politica, venind in acest sens cu o propunere legislativa. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca PSD va propune aceasta initiativa spre dezbatere publica, in Parlament si in mediul civic. Proiectul propus de PSD prevede ca toti demnitarii - presedintele tarii, parlamentarii, membrii Guvernului, consilierii judeteni si locali, precum si primarii - au obligatia sa isi declare afacerile pe durata mandatului pe care il detin. Proiectul instituie un Registru de interese in care demnitarii au obligatia sa isi declare actiunile, tranzactiile si participatiile pe care le detin la firme, care depasesc 5%. Este prevazuta, de asemenea, si interdictia ca afacerile demnitarilor sa fie preluate de catre rudele acestuia, pana la cele de gradul doi. PSD propune si crearea institutiei Administratorului afacerilor inghetate pe durata mandatului, cu obligatia ca acesta sa informeze Administratia Fiscala si Registrul Comertului in legatura cu evolutia respectivelor afaceri. Pe de alta parte, toate tranzactiile cu statul, precum si folosirea fondurilor europene de catre firmele detinute de demnitari ar trebui mentionate in Registrul de interese si in declaratiile conexe.
160 de primari pierduti
PSD a acuzat din nou presiuni asupra alesilor locali din partea PNL si PD. Purtatorul de cuvant al PSD, senatorul Cristian Diaconescu, a sustinut miercuri seara, dupa sedinta Biroului Permanent National al partidului, ca numai intr-o singura zi au fost facute 28 de plangeri penale asupra primarilor care au refuzat sa plece din PSD. Diaconescu a aratat ca primarilor respectivi li s-a pus in vedere de catre parlamentari ai PD si ai PNL ca, in cazul in care trec la partidele lor, se va interveni in Justitie pentru ca aceste plangeri sa fie rapid retrase. El a mai aratat ca, potrivit unei statistici interne, circa 160 de primari si alesi locali din totalul de 1700 ai PSD au migrat spre PD si PNL. Diaconescu a mentionat ca aproximativ 55-60% dintre cei care au migrat au plecat catre democrati. Senatorul PSD a precizat ca liderii social-democrati au decis convocarea la Bucuresti, in a doua jumatate a lunii martie, a Ligii Nationale a Alesilor Locali, unde se vor discuta situatia la nivel national si masurile care se impun fata de aceasta situatie. Diaconescu a apreciat ca, in acest moment, lucrurile "par a fi scapate de sub control" din acest punct de vedere si a aratat ca se exercita presiuni inacceptabile intr-un stat democratic din partea PD si PNL, pentru ca alesii locali ai PSD sa migreze catre PD si PNL. Purtatorul de cuvant al PSD a mentionat ca aceasta este o conduita care se repeta la nivel national si a adaugat ca BPN a decis instituirea la la nivel central a unei comisii care sa investigheze aceasta situatie. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.