Nationala Romaniei a revenit miercuri seara in tara, dupa incheierea turneului de pregatire traditional din Cipru. Cu doua victorii cu 2-0, inregistrate in fata Armeniei si a Sloveniei, "tricolorii" pot spune ca au inceput anul cu dreptul, insa selec
Nationala Romaniei a revenit miercuri seara in tara, dupa incheierea turneului de pregatire traditional din Cipru. Cu doua victorii cu 2-0, inregistrate in fata Armeniei si a Sloveniei, "tricolorii" pot spune ca au inceput anul cu dreptul, insa selectionerul Victor Piturca (foto dreapta) nu s-a declarat incantat de evolutia fotbalistilor de la care astepta confirmarea. "Nu pot sa spun ca am castigat acei 3-4 jucatori pe care mi i-as fi dorit dupa acest turneu. Am castigat doua partide, dar jocurile amicale nu conteaza", a comentat Piturca la revenirea in tara. Nemultumirea selectionerului vine de la primul meci din Cipru, jucat marti, impotriva Armeniei, cand a trimis in teren o echipa experimentala, formata din jucatori care, la meciuri oficiale, ar prinde cu greu o convocare. Astfel, toate "surprizele" lui Piti au esuat lamentabil. Stelistul Nesu a repetat gafa din meciul cu Cote D'Ivoire de doua ori, starnind panica in defensiva "tricolorilor", Oprita nu si-a putut depasi conditia de rezerva la echipa campioana, Patrascu nu a impresionat prin nimic, in timp ce Zicu a fost o mare dezamagire, tratand la fel de indolent ca si la echipa sa de club faze importante ale jocului. Singurul jucator care nu a dezamgit, dar nici nu a rupt gura targului, in ciuda golului marcat cu Armenia, a fost rapidistul Vasile Maftei, el fiind convocat in regim de urgenta in locul stelistului Goian, care s-a accidentat. De altfel, Piturca si-a aratat clar nemultumirile prin alcatuirea lotului de miercuri, Nesu, Zicu si Maftei fiind trimisi sa urmareasca intalnirea din tribuna, e drept ultimul in conditiile in care a suferit o contractura. Aceasta selectionata a rezervelor a avut nevoie de intariri dintre titulari pentru a reusi sa se impuna in fata modestilor armeni, ceea ce arata ca selectionerul dispune, deocamdata, de nucleul de fotbalisti care a dus greul si in campania precedenta. Nu a surprins nici faptul ca Radoi a fost folosit ca titular doar in echipa rezervelor, semn ca selectionerul nu uita sa-l pedepseasca in continuare pe stelist, dupa conflictul din ultimele opt luni, aplanat doar acum doua saptamani.
Cocis si Rat in ascensiune
Cu exact sase luni inaintea startului preliminariilor pentru Euro 2008, pe care le incepem pe 2 septembrie cu Bulgaria, pe teren propriu, Nationala are inca destule semne de intrebare, mai ales in cazul unor accidentari ale "greilor". Ca si in precedentele preliminarii, Piturca va construi pe scheletul Lobont-Chivu-Mutu, iar langa acestia par sa se impuna tot mai clar Cocis, cel mai bun si mai dispus dintre "tricolori" in Cipru, si Rat, extrem de motivat in ambele intalniri din Insula Afroditei. In conditiile in care Patrascu a fost timid in joc, iar Codrea nu pare pe gustul selectionerului, Dorinel Munteanu ramane, la cei 37 de ani sI jumatate ai sai, om de baza la mijlocul terenului. Alaturi de el joaca deocamdata Ovidiu Petre, in timp ce Radoi mai are de platit pentru conflictul din vara trecuta. Fl. Petre nu are rival pe partea dreapta a liniei mediane, iar in atac lucrurile par clare: Mazilu sau D. Niculae il secondeaza pe Mutu. Practic, aceeasi echipa care a incheiat bine preliminariile trecute, plus certitudinea ca, in cazul accidentarii lui Lobont, rapidistul Coman este o solutie sigura. Ramane de vazut cum va fi rezolvata linia de fund in conditiile in care Tamas nu prinde prima echipa a lui Spartak Moscova. Aici, Piturca are variantele Iencsi, Radoi sau Goian, unul dintre ei urmand sa fie postat langa Chivu, in mare revenire de forma. Si banda dreapta a defensivei are ceva probleme, fiindca Contra arata clar ca ii lipsesc meciurile oficiale chiar la meciul cu Slovenia, cand a fost depasit in dese randuri de modestii sai adversari, plus ca, fiind anuntat ca nu va fi pastrat la Getafe dupa finalul acestui sezon, este putin probabil sa fie folosit cu regularitate. Varianta de rezerva este Badoi, dar rapidistul a parut incomodat pe un post cu care nu este foarte obisnuit. Pana la startul meciurilor de calificare la Euro 2008 selectionerul mai are timp sa descopere noi jucatori capabili sa suplineasca absentele titularilor, insa pentru asta are nevoie de un turneu in vara, la care sa nu poata conta pe jucatorii de baza, pentru ca la amicalul cu Croatia din mai este sigur ca va merge cu toate vedetele. (B.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.