Liderii UDMR din Sfantu Gheorghe vor initia consultari pe tema autonomiei teritoriale a asa-zisului Tinut Secuiesc. Presedintele organizatiei, Toth Birtan Csaba, a declarat, citat de Rompres, ca aceste consultari urmaresc definirea unei forme de auto
Liderii UDMR din Sfantu Gheorghe vor initia consultari pe tema autonomiei teritoriale a asa-zisului Tinut Secuiesc. Presedintele organizatiei, Toth Birtan Csaba, a declarat, citat de Rompres, ca aceste consultari urmaresc definirea unei forme de autonomie teritoriala unanim acceptata de locuitorii zonei, la acestea fiind invitati, in prima faza, politicieni, reprezentanti ai administratiei publice locale, organizatii nonguvernamentale, precum si lideri marcanti ai comunitatii maghiare Ulterior, vor fi consultati si reprezentanti ai romanilor din judetele Covasna, Harghita si Mures. Liderul UDMR considera ca un astfel de demers este necesar deoarece ideea de autonomie teritoriala nu este clar definita, iar in mediile politice si civile circula tot felul de variante privind formele de autonomie pe care le poate imbraca acest concept. El a precizat ca maghiarii trebuie, mai intai, sa se puna de acord asupra formei de autonomie teritoriala pe care o doresc, iar dupa ce ajung la un consens, sa supuna acest subiect unei dezbateri publice, la care sa participe si clasa politica si societatea civila romaneasca. Toth Birtan Csaba a subliniat faptul ca printre cei care vor fi invitati la discutii se vor numara, in mod obligatoriu, reprezentantii Consiliului National Secuiesc, care au initiat, deja, un proiect de autonomie teritoriala pe care l-au inaintat Parlamentului Romaniei. Acesta nu a fost, insa, supus dezbaterii, pe motiv ca este neconstitutional. (R.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.