Cei 54 de ingineri silvici din judetul Mures au dat publicitatii, ieri, un document-protest fata de posibilitatea retrocedarii padurilor catre grofii fugiti din tara in momentul intrarii trupelor de ocupatie ale Uniunii Sovetice, informeaza Mediafax.
Cei 54 de ingineri silvici din judetul Mures au dat publicitatii, ieri, un document-protest fata de posibilitatea retrocedarii padurilor catre grofii fugiti din tara in momentul intrarii trupelor de ocupatie ale Uniunii Sovetice, informeaza Mediafax. Protestul vine ca urmare a trecerii de Senat a unui proiect de lege privind retrocedarea proprietatilor preluate de stat prin Casa Autonoma de Supraveghere a Bunurilor Inamice (CASBI). Inginerii silvici sustin in protest ca proiectul de lege intocmit de senatorul UDMR Puskas Zoltan trebuie dezbatut temeinic in Camera Deputatilor, avand in vedere implicatiile pe care le-ar avea adoptarea acestuia. Ei sustin ca Muresul ar fi judetul cel mai afectat, cu circa 55.000 ha ce ar urma sa fie retrocedate familiilor fostilor grofi sau baroni. Proiectul legislativ al senatorului UDMR se refera la proprietatile care au fost preluate de CASBI (organism impus de Uniunea Sovietica dupa ocuparea Romaniei, ce avea ca atributii preluarea si gestionarea bunurilor germane, maghiare, italiene aflate pe teritoriul tarii), care sunt exceptate de la retrocedarile prevazute de legea 247/2005. Daca proiectul va fi adoptat si de Camera Deputatilor, circa 47.000 ha de padure de pe Valea Muresului ar urma sa fie retrocedate catre familia grofului Bannfy, iar Platoul Cornesti din Targu Mures - familiei nobiliare Marianffy. Potrivit sefului Directiei Silvice Mures, Ioan Chirtes, in judet ar putea fi retrocedate circa 55.000 de hectare de teren urmasilor fostilor grofi sau baroni, dar si o serie de imobile din Reghin si Targu Mures. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.