In noaptea de 28 februarie-1 martie, atunci cand responsabilii cu situatiile de urgenta au fost din nou surprinsi de zapada, cetatenii Capitalei, mai mult ca sigur, s-or fi intrebat pentru ce mai platesc bani grei pentru instalatiile de deszapezir
In noaptea de 28 februarie-1 martie, atunci cand responsabilii cu situatiile de urgenta au fost din nou surprinsi de zapada, cetatenii Capitalei, mai mult ca sigur, s-or fi intrebat pentru ce mai platesc bani grei pentru instalatiile de deszapezire. Pentru ca acestea sa stea cu "motoarele pornite" in autobaze. Bani multi scosi din buzunarele bucurestenilor, care se duc pe apa sambetei sau in comisioane grase pentru membrii Consiliilor locale. Nu trebuie nici o dovada pentru aceste afirmatii. Cea mai buna proba e faptul ca viscol dupa viscol, primarii marilor orase sunt depasiti de situatie, iar reprezentantii firmelor de deszapezire ridica din umeri, dandu-se rapusi in lupta cu nametii. Curios este ca nimeni nu ia aceste firme la rost, nu reziliaza contractele cu ele. Ceea ce constituie inca o dovada de coruptie. Daca iarna trecuta, de pilda, prefectul Mioara Mantale se lua la tranta cu primarii si cu responsabilii dezapezirii Capitalei, ieri noapte, ea isi facea somnul de frumusete, dupa ce prezidase o conferinta inutila. Murgeanu invoca, de unul singur, pronia cereasca, in vreme ce primarul Adriean Videanu a tras pe dreapta pe la 23,00, dupa ce, culmea, s-a declarat multumit de "mersul lucrarilor". Numai saracii bucuresteni stiu cat de demagogice au fost frazele primarului, caci ei, bucurestenii, au pierdut ore intregi, blocati in trafic, pentru a ajunge la casele lor. Nici transportul in comun n-a mai functionat cum trenbuie. Tramvaiele au fost retrase dupa ora 20,00 (de pilda de la Gara inspre nordul Capitalei nu se putea ajunge cu nici un mijloc de transport in comun). Troleibuzele faceau cozi interminabile pe principalele bulevarde. Doar cateva autobuze mai mergeau, dar supraincarcate. Cel mai bine a fost de aceia care au ales sa se deplaseze cu metroul. Primarii Romaniei au ajuns sa se roage sa nu ninga, pentru ca orice ninsoare care dureaza mai mult de sase ore ridica aceleasi probleme insurmontabile. Credem ca ar fi momentul ca DNA sa ia la verificat toate contractele pe care le fac edilii cu firmele de deszapezire. Procurorii anticoruptie ar putea constata astfel ca sume impresionante ajung in buzunarele unor patroni care-si bat joc de contribuabili, cu largul concurs al primarilor. (Bogdan COMARONI)
Mantale batea campii
Zapada cadea cu nemiluita deasupra Bucurestiului, in timp ce prefectul Capitalei, Mioara Mantale, trona la o masa rotunda pe tema "Rolul societatii civile in managementul dezastrelor". Dupa discutiile care au avut loc la Camera de Comert si Industrie, intre orele 16-18.30, Mantale, a plecat grabita spre casa sa nu ramana cumva inzapezita prin oras. Nu inainte de a le trasa subordonatilor sarcina sa fie informata de ce se intampla cu ninsoarea. Nici averizarile meteo, venite pe adresa prefecturii si care prognozau caderi abundente de zapada nu au impresionat-o. Afara ningea cu fulgi mari, iar strazile orasului devenisera impracticabile. Pe B-dul Elisabeta, acolo unde se afla sediile Primariei si Prefecturii, masinile erau blocate in trafic. Pe Magheru sau Kisellef, circulatia era la fel de imposibila. Pana si in cartierul Primaverii, zapada era la locul ei, nederanjata decat de autovehiculele care cu greu inaintau printre troiene. "Altadata, pe vremea PSD, se facea luna in Primaverii!", ne-a spus un participant la trafic, dupa ce a tras, cu naduf, o injuratura de mama.
Videanu a dat-o pe Murgeanu
A doua zi calatorii cadeau din autobuz (Lucian CURELARIU - ZIUA Foto) Transportul in comun se rarise considerabil, dovada fiind palcurile de oameni care inghetau in statii in asteptarea vreunui troleibuz, autobuz sau tramvai. In tot acest rastimp, pe strazile urbei nu se zarea nici un utilaj de deszapezire. Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, specializat in taieri de panglici si discursuri politice, a lasat ca de obicei alergatura prin nameti pe seama viceprimarului Razvan Murgeanu. Videanu a declarat ca se duce sa se culce ca sa fie a doua zi dimineata in forma, "ca sa-l schimbe pe Murgeanu". Murgeanu, insa, neschimbat, arata spre Cel de Sus, sperand ca ninsoarea va inceta ca prin minune. "Numai minunile ne salveaza. Noroc ca nu ninge des si mult in Bucuresti. Altfel ar fi dezastru", ne spunea, aseara, inainte de convocarea Comandamentului, viceprimarul. Intr-adevar, putin inainte de orele 7,00 ale diminetii de ieri, Videanu s-a prezentat la primarie destul de odihnit.
Din sase, doar Ontanu mai misca
Razvan Murgeanu a convocat la orele 23,00 o sedinta a Comandamentului de Deszapezire, cu factorii responsabili. La apelul sau, din cei sase primari de sector, numai edilul sectorului 2, Neculai Ontanu, s-a prezentat. Grija fata de cetatean si de nevoile sale, cel care de fapt le plateste fotoliile caldute, revine odata la 4 ani, in campania electorala. In asteptarea opririi ninsorii si a soarelui, singurul capabil sa inlature zapada de pe strazi, primarii nu s-au invrednicit sa ofere un martisor cu strazi curate locuitorilor Capitalei.
Noaptea trecuta a fost intr-adevar o noapte de cosmar fie ca te deplasai cu masina, mijloacele de transport in comun sau pe jos. Pietonii, mai dadeau din loc in loc cate o mana de ajutor soferilor ramasi prin nameti. Din datele puse la dispozitie de prefectura, "5 semafoare erau defecte, existau reclamatii de avarii Electrica la abonatii casnici din zonele 13 Septembrie, Sebastian, Drumul Sarii, iar RATB, Serviciul de Ambulanta, RADET, Distrigaz, Apa Nova si echipele de interventie la utilitati "au mari probleme de trafic, dar nu se raporteaza incidente majore". In sprijinul celor intre 167 si 500 de utilaje, cu care edilii incearca sa ne convinga ca au actionat pe strazile orasului a aparut, ieri, soarele, care a curatat soselele.
"Nu dam socoteala presei!"
Incercand sa aflam pe unde sunt utilajele ne-am lovit de o aroganta si de o tacere cel putin suspecta. La sediul societatii Urban, care trebuie sa raspunda de salubrizarea si deszapezirea Sectorului 6 noaptea era una normala sI linistita. Incerctnd sa aflam cum decurge activitatea la respective firma, am fost repeziti "nu dam socoteala presei". Scurt, ni s-a inchis poarta in nas, ramanand fara raspuns la intrebarea referitoare la banii pe care cu totii ii platim si care trebuiesc totusi justificati. Fiind bani publici. Si la societatea REBU, care trebuie sa asigure deszapezirea in Sectoarele 1 si 4 ale Capitalei, aceeasi atitudine. Dupa ce am trezit din somn doi paznici din ghereta de la intrare ni s-a spus ca "la ora asta nu mai este nimeni pe aici. Nici un sef cu care sa discutati". Afland ca suntem de la presa, tonul a devenit mai categoric. "Nu stim nimic si avem consemn sa nu lasam pe nimeni din presa sau de la televizor pe aici", a conchis ritos unul dintre paznici. Dupa scuzele pentru trezitul din somn a vajnicilor cerberi, am plecat intrebandu-ne de unde se coordoneaza, oare, activitatea de inlaturare a zapezii de pe strada. Oricum, agitatie prin curtea respectivelor societati, pentru o intervenetie urgenta nu se zarea. Mai mult, ne-am convins, pe o ninsoare abundanta, ca "utilajele cu motoarele pornite, gata de actiune" reprezinta o poveste buna de adormit primari si prefecti. Si fiindca politia sectoarelor si Politia Circulatie tot a fost mobilizata, pe la ora 4 dimineata, in apropierea intersectiei Razoare, un echipaj ajuta la "deszapezire", cu radarul instalat ca nu cumva vreun sofer grabit sa disloce prea repede zapada de sub rotile masinii. Spre dimineata, trebuie sa recunoastem, si-au facut aparitia si cateva pluguri, dintre care unele cu lamele ridicate, asa, la consumarea benzinei. Vremea nu tine totusi cu noi. Prognoza meteorologica arata ca astazi sunt conditii de lapovita si ninsoare. Asa ca autoritatile au toate motivele sa ramana pe baricade, oricare ar fi acestea. In periplul lor, reporterii Ziua au circulat si pe drumurile din afara Bucurestiului.
"Apa-Nova" inca mai asteapta
Dis de dimineata, primarul Videanu si-a preluat postul in primire, declarandu-se multumit de ceea ce facuse Murgeanu peste noapte. Pe la 9,00, pe culoarele Primariei razbate un zvon: "Noi nu anuntam ApaNova, sa desfunde gurile de canal, pentru zapada ce se va topi?" Corect. Si primarul anunta ca va da dispozitie catre ApaNova. La orele 12,00 ApaNova inca mai astepta dispozitia primarului. Totusi, ne intrebam, de ce nu desfunda ApaNova gurile de canal din proprie initiativa? Caci la tariful umflat pe care-l percepe fiecarui locuitor al Capitalei pentru "apele pluviale" poate ca ar merita...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.