Fostul subsecretar american al Apararii, generalul John Shaw, a fost pricipalul vorbitor la Summitul de Informatii, tinut saptamana trecuta in SUA, si in timpul caruia a afirmat ca americanii nu au putut gasi arme de distrugere in masa in Irak deoare
Fostul subsecretar american al Apararii, generalul John Shaw, a fost pricipalul vorbitor la Summitul de Informatii, tinut saptamana trecuta in SUA, si in timpul caruia a afirmat ca americanii nu au putut gasi arme de distrugere in masa in Irak deoarece agentii rusi le-au luat cu putin inainte de a incepe invazia SUA. Shaw si-a bazat informatiile pe propria sa investigatie de la Bagdad efectuata dupa caderea lui Saddam si pe informatiile furnizate de serviciul britanic de spionaj- MI6, o sursa ucraineana apropiata de fostul reprezentant OSCE la Kiev, David Nicholas, fostul ambasador britanic in Ucraina, Julian Walker (de asemenea, fost ambasador la Qatar si Irak) si fostul atasat militar ucrainean la Washington, a informat cotidianul Kommersant preluat de Agentia Rusia la Zi. Potrivit lui Shaw, "Operatiunea Iesirea de Urgenta" era pregatita inca din perioada sovietica. In decembrie 2002, fostul premier rus, pe atunci sef al Camerei de Industrie si Comert a Rusiei, Evgheni Primakov, a zburat la Bagdad, unde a ramas pana la invazia americana din martie 2003, iar generalii care il insoteau au ramas chiar si dupa ce a inceput invazia, timp in care mai multe convoaie de camioane au fost trimise in Siria. Dupa cum precizeaza ziarul rus, Shaw nu a fost primul care a expus "Operatiunea Iesirea de Urgenta". In august 2003, Ion Mihai Pacepa, fostul adjunct al serviciilor de spionaj romanesti care a fugit in SUA in 1978, a acuzat Rusia ca "a ridicat" armele. Astfel, Pacepa pretindea ca a luat parte la o operatiune similara in Libia si a caracterizat-o ca fiind procedura standard pentru tarile fostului bloc sovietic. Pacepa scria ca a discutat operatiunea pentru Irak cu Nicolae Ceausescu, Iuri Andropov si Primakov, care a fost implicat in programul de dotare a Irakului cu arme de distrugere in masa in anii '70. Primakov sustine insa ca "toate relatarile senzationale ale lui Shaw sunt o prostie negand faptul ca ar fi fost vreodata in Irak. (Agentia Rusia la Zi)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.