Presedintele american, George W. Bush, a fost intampinat, ieri, de omologul sau afgan, Hamid Karzai, la sosirea intr-o vizita-surpriza in Afganistan, consacrata, in principal, evaluarii democratiei din aceasta tara, dupa debarcarea regimul talibanilo
Presedintele american, George W. Bush, a fost intampinat, ieri, de omologul sau afgan, Hamid Karzai, la sosirea intr-o vizita-surpriza in Afganistan, consacrata, in principal, evaluarii democratiei din aceasta tara, dupa debarcarea regimul talibanilor, indepartat de la putere prin interventia armata a SUA, in anul 2001. Masurile de securitate au fost intensificate in vederea vizitei de cateva ore in care liderul american s-a aflat la Kabul si Bagram, unde este situata principala baza militara a trupelor americane din Afganistan. Etapa afgana reprezinta doar o escala a lui Bush in drumul spre India si Pakistan, cele doua state in care presedintele american este asteptat in vizite oficiale. Seful Casei Albe urma sa ajunga ieri dupa-amiaza la New Dehli, in India, in cadrul primei sale deplasari in aceasta tara. In agenda vizitei, care incepe, oficial, azi, figureaza incercarea de incheiere a unui acord de cooperare nucleara civila, aflat inca in proces de negociere, si consolidarea schimburilor comerciale bilaterale. Proiectul acordului de cooperare nucleara, elaborat in iulie 2005, la Washington, prevede ca India sa disocieze instalatiile nucleare civile de cele militare si sa le plaseze sub control international. In schimb, Bush si-a luat angajamentul sa depuna eforturi sustinute in vederea reluarii cooperarii nucleare civile cu India si sa convinga celelalte tari din Grupul Furnizorilor Nucleari (NSG) sa procedeze in acelasi mod. India, putere nucleara declarata din 1998 (dupa o prima incercare in 1974), nu a semnat Tratatul de neproliferare nucleara (TNP), ceea ce nu ii permite sa coopereze cu tarile membre NSG. O lege americana interzice exportul tehnologiilor care pot fi folosite in programul nuclear catre tari care nu au ratificat TNP. Zeci de mii de persoane (100.000, potrivit estimarilor politiei) au demonstrat, ieri, in centrul capitalei indiene, New Delhi, impotriva vizitei lui Bush. Protestatarii, in majoritate musulmani, au fluturat drapele albe si negre si au scandat lozinci antiamericane de genul: "Noi pretindem un singur lucru: Bush, cara-te acasa!". (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.