Cetateanul american Phil Stephenson (foto), invinuit in dosarul "Rompetrol", a declarat ca nu a primit inca nici o citatie pentru a se prezenta la tribunal pe 3 martie, cand se va judeca solicitarea de arestare preventiva pe numele sau. Stephe
Cetateanul american Phil Stephenson (foto), invinuit in dosarul "Rompetrol", a declarat ca nu a primit inca nici o citatie pentru a se prezenta la tribunal pe 3 martie, cand se va judeca solicitarea de arestare preventiva pe numele sau. Stephenson, care se afla in Olanda, a declarat ca a aflat din presa ca a fost citat si a mentionat ca, in calitate de cetatean american, care nu are rezidenta in Romania, se va supune tuturor procedurilor legale pentru a coopera.
"Din fericire, SUA si Romania au semnat in 1999 un acord de asistenta legala, asa ca daca procurorii vor sa discute cu mine, le sugerez sa deschida cartile si sa citeasca termenii acordului dintre cele doua tari. In mod voluntar, am participat la sapte sau opt interviuri cu procurorii, asa ca nu prea inclin sa sar acum in avion ca sa ma intalnesc din nou cu aceste persoane, in special cand procurorul pare sa fie atat de subiectiv. Voi continua sa cooperez in aceasta investigatie, dar in modul cel mai legal cu putinta", a declarat Phil Stephenson, citat de Rompres. El a spus ca, la fel ca Dinu Patriciu, are in general incredere in Justitia romana, in judecatori, dar nu si in procurori, care - potrivit declaratiei sale - "au dovedit ca sunt gata sa foloseasca metode ilegale, cum ar fi arestarea lui Patriciu din luna mai a anului trecut". Omul de afaceri american a invocat si interceptarea, calificata tot ilegala, a convorbirilor telefonice ale lui Patriciu si ale altor persoane. "Cred ca acest caz a fost de la inceput foarte stanjenitor pentru Justitia romana, dar sper ca toata lumea sa continue sa lucreze respectand litera legii. Sper ca in curand vom avea un rezultat al unui proces rapid si transparent, unde vom putea raspunde acuzatiilor care ni se aduc, in loc sa participam la aceste jocuri, in care se pare ca este mult mai important ca Dinu Patriciu sa fie arestat, decat sa se demonstreze vinovatia sau nevinovatia lui si a altorai, a mai declarat Phil Stephenson.
"Politica se simte peste tot in acest caz"
Solicitat sa comenteze comparatia facuta de presa olandeza intre cazurile Rompetrol si Iukos, Phil Stephenson a declarat: "Cred ca pe undeva este logic: esti intr-o tara ex-comunista, ai o persoana in industria petrolului cu influente politice, politica se simte peste tot in acest caz. Sunt conflicte intre Dinu Patriciu si alti membri ai clasei politice romanesti si da, la suprafata, poate sa semene cu Iukos. Dupa parerea mea, insa, difera de acel caz, si am sa dau trei argumente. Primul este ca Romania este diferita de Rusia. In al doilea rand, nu exista un personaj de tipul lui Putin, in Romania nu exista o persoana care detine puterea absoluta. In al treilea rand, sper si cred ca rezultatul va fi unul diferiti, a spus acesta.
Citatia nu a fost trimisa
Seful Departamentului de relatii internationale din cadrul Ministerului Justitiei, Razvan Radu, spune ca, potrivit legilor in vigoare, Romania trebuie sa inainteze o cerere SUA daca un cetatean american este implicat intr-un proces in Romania. "Citarea trebuie facuta printr-o cerere de asistenta judiciara internationala in materie penala avand ca obiect citarea si, potrivit tratatului, procedura se realizeaza prin Ministerul Justitiei. Potrivit legii, instanta, parchetul competent - in cazul de fata, instanta competenta -, este singura in masura sa formuleze cererea de asistenta. Ministerul este autoritatea centrala care transmite o asemenea cerere", a spus Radu. El a mai spus, citat de Rador, ca pana in acest moment, procurorii Parchetului General nu au facut nici un demers pentru ca Ministerul Justitiei sa inainteze autoritatilor americane cererea de citatie a lui Phil Stephenson. Acordul prevede ca, atunci cand Romania cere ca un cetatean american sa se prezinte la proces, SUA ii transmit acestuia solicitarea, iar persoana in cauza poate fi de acord sau poate refuza sa se prezinte.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.