Procurorii Departamentului National Anticoruptie care instrumenteaza dosarul Zambaccian au efectuat si ieri o noua perchezitie, dar de aceasta data ei au schimbat locatia, speculand elementul surpriza. Nu a mai fost vorba despre imobilul fostului
Procurorii Departamentului National Anticoruptie care instrumenteaza dosarul Zambaccian au efectuat si ieri o noua perchezitie, dar de aceasta data ei au schimbat locatia, speculand elementul surpriza. Nu a mai fost vorba despre imobilul fostului premier din Zambaccian, ci despre o vila ce a apartinut celebrei matuse a Danei Nastase, Tamara Cernasov. Mai multe echipe de procurori au plecat in jurul orei 9.00 de la sediul Departamentului. Acestia s-au oprit in zona Pietei Amzei, pe strada Christian Tell, intrand intr-o luxoasa vila situata la nr. 15, peste drum de Ambasada Frantei.
Palatul de 26 de camere
Un veritabil palat, de trei etaje, cu nu mai putin de 26 de camere, ce in acest moment apartine fostului patron al postului de televiziune Tele 7 ABC, Paul Opris. Acesta a cumparat imobilul in luna octombrie a anului 2002 de la matusa Danei Nastase, Tamara. La randul ei, aceasta achizitionase vila cu doar un an mai devreme, in 2001, de la Ioan Todan, actualul sef al Departamentului Sport din cadrul Televiziunii Romane, care o recuperase in instanta. Doua tranzactii despre care procurorii anticoruptie suspecteaza ca ar fi fost puse la cale chiar de catre fostul premier al Romaniei. De asemenea, anchetatorii nu exclud nici ipoteza ca vila din Christian Tell nr. 15 sa fi fost vanduta la un pret subevaluat, cu mult sub cel al pietei.
In mare secret
Actiunea de ieri a Departamentului National Anticoruptie a fost pregatita in cel mai mare secret. Astfel, dis de dimineata, proprietarul imobilului, Paul Opris, care a declarat ca se afla internat in spital, a fost sunat de catre unul dintre anchetatori care i-a cerut permisiunea pentru efectuarea unei perchezitii. Fara a-i spune insa ce cauta. O data obtinut acordul din partea lui Opris, procurorii DNA s-au urcat in doua masini si au pornit spre palatul matusii Tamara. Unde au ajuns in jurul orei 9.00. Acestia au intrat, asa cum deja ne-am obisnuit, fara a da vreo declaratie. La scurt timp, la fata locului si-a facut aparitia si avocatul lui Paul Opris, maestrul Ioan Mustata. De asemenea, la perchezitii a asistat si aparatorul avocatei Maria Anastasescu. Aceasta din urma, martor, cel putin pana in acest moment, in dosarul Zambaccian si a carei locuinta a fost perchezitionata de catre anchetatorii anticoruptie. In jurul orelor 13.00, la vila din Christian Tell a ajuns si Gheorghe Diaconescu, avocatul presedintelui Camerei Deputatilor, Adrian Nastase. Acesta a declarat ca nu stie ce cauta procurorii si ca va afla acest lucru dupa ce va intra in imobilul lui Paul Opris.
Trebuie mentionat ca atat avocatul Aurel Ciobanu, cat si avocatul Gheorghe Diaconescu, au dreptul de a asista la perchezitiile efectuate de procurori, intrucat clientii lor, este vorba despre Marieta Anastasaescu si Adrian Nastase, sunt implicati in dosarul Zambaccian.
De asemenea, la un moment dat, cu putin timp inainte de sosirea avocatului Gheorghe Diaconescu, din casa perchezitionata de catre procurorii anticoruptie a iesit un barbat in jurul varstei de 60 de ani care insa nu a dorit nici sa-si dea numele, nici sa faca vreo declaratie. "Am iesit ca sa va iau pe voi", a spus acesta. Dupa care a plecat. El s-a intors insa dupa aproximativ 20 de minute cu o sacosa in care avea o sticla de suc. Nici de aceasta data nu a dorit sa faca vreo declaratie, el intrand imobil impreuna cu Gheorghe Diaconescu, care sosise exact in acel moment.
"S-a intrat in viata privata"
Perchezitia procurorilor Departamentului National Anticoruptie a durat aproape sapte ore. Intrati la ora 9.00 in casa lui Paul Opris, acestia au parasit imobilul abia in jurul orelor 16.50. La fel cum au si intrat. Fara a face nici o declaratie. Fara a spune daca au gasit ceea ce cautau. Singurii care au explicat ceea ce s-a intamplat ieri au fost avocatii Aurel Ciobanu si Ioan Mustata.
Astfel, aparatorul Marietei Anastasescu a precizat ca perchezitia a fost facuta in stilul celor care s-au efectuat si la celelalte imobile. Este vorba despre casa din Zambaccian. Aurel Ciobanu a aratat ca anchetatorii au filmat toate obiectele mai valoroase din casa. "Procurorii au mers in fiecare camera si au filmat tot ce putea fi valoros in casa. S-a intrat in viata privata. S-a intrat pe termopane si pe tot ce putea fi valoros si s-a filmat in treacat", a declarat avocatul, adaugand ca anchetatorii au cautat chiar si prin lenjeria intima. Referindu-se la procesul verbal intocmit de catre procurorii Departamentului, Ciobanu a precizat ca mentiunile din acesta difera fata de ceea ce s-a filmat. "Totul difera de ceea ce s-a filmat. Procesul verbal are aspecte cat de cat legale, exceptand faptul ca nu au justificat inca de ce se uita la colectiile de arta, tot ceea ce are un om in casa", a mai spus avocatul.
Aurel Ciobanu s-a referit si la legaturile dintre Adrian Nastase si Paul Opris, precizand ca nu cunoaste asemenea aspecte si ca procurorii ar trebui sa fie intrebati despre acest lucru: "Nu stiu. Probabil incearca dansii sa gaseasca (n.r. - legaturi intre cei doi). Intrebati-i pe ei". In ceea ce priveste faptul ca imobilul a apartinut matusii Tamara, aparatorul Marietei Anastasescu a mentionat ca stie acest lucru, dar a subliniat ca perchezitia de ieri a avut loc la casa lui Paul Opris. "Asa stiu si eu. Azi (n.r. - ieri) am asistat la perchezitie in vila domnului Opris", a declarat in fata jurnalistilor Aurel Ciobanu, care a adaugat ca la actiunea procurorilor a fost prezent fiul fostului patron al Tele 7 ABC.
Seiful oxidat
De asemenea, avocatul Aurel Ciobanu a facut precizari si in ceea ce priveste seiful gasit de catre anchetatorii DNA in casa din Zambaccian. "Este un seif nefolosit pe care, din cauza starii de oxidare, nu l-au putut deschide (n.r. - in momentul in care a fost descoperit)", a spus aparatorul Marietei Anastasescu. Ciobanu a tinut sa sublinieze faptul ca au fost trimise catre DNA mai multe adrese pentru ca procurorii sa deschida seiful din Zambaccian. "De trei zile le facem cereri sa vina sa-l deschida. Au toate cheile, toate instructiunile si nu-l deschid", a aratat avocatul. Intrebat daca a fost gasit un seif si in casa fiului fostului premier, Andrei, acesta a raspuns: "Si in casa lui Andrei mi se pare ca (n.r. - a fost gasit) tot ceva pe care nu l-au putut deschide".
"Perchezitie ilegala"
La randul sau, maestrul Ioan Mustata, avocatul lui Paul Opris, a declarat ca perchezitiile realizate ieri de catre procurorii Departamentului National Anticoruptie sunt ilegale. "Paul Opris este martor in aceasta cauza. Si din punctul de vedere al nostru si al domniei sale (n.r. - Paul Opris) perchezitia este ilegala. Perchezitia nu putea sa priveasca decat o persoana impotriva careia s-a inceput urmarirea penala. Iar domnul Paul Opris este martor ", a spus Ioan Mustata. Care a tinut sa precizeze si ca multe dintre informatiile aparute in presa sunt nereale: "Toate informatiile vehiculate pana acum in presa sunt deformate. Contrar celor difuzate, casa e a lui Paul Opris".
Se cunosc, dar nu ca infractori
Ioan Mustata s-a referit apoi si la legaturile dintre presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, si fostul patron al postului Tele 7 ABC. "Absolut nici o legatura. Se cunosc, dar asta nu inseamna ca daca ma cunosc cu o persoana sunt si participant la o infractiune", a spus Ioan Mustata. Avocatul a precizat ca nu stie exact ceea ce au cautat procurorii in casa lui Paul Opris. Asta intrucat acestia nu au dorit sa dea amanunte. "I-am intrebat care este obiectul perchezitiei si cautati. N-au spus ce cauta", a mentionat maestrul Mustata. Acesta a dezvaluit insa ca anchetatorii erau interesati in primul rand de elementele de constructie ale imobilului. "Ii interesa in general elementele de constructie. S-au uitat pe la placaje, s-au uitat pe la parchet". In ceea ce priveste obiectele de arta, Ioan Mustata, spre deosebire de avocatul Aurel Ciobanu, a precizat ca anchetatorii nu au fost interesati de acestea. "Nu, sub nici o forma", a spus maestrul Mustata.
Avocatul lui Paul Opris a sustinut ca i-a intrebat pe anchetatorii DNA si de ce cauta elemente despre Adrian Nastase in casa clientului sau. "Cand am pus intrebarea, au spus ca avem noi problemele noastre, le stim", a conchis Ioan Mustata.
Irina Jianu apare si-n acest caz
Cert este ca si la acest imobil, la fel ca si la cel din Zambaccian, procurorii au dorit sa afle cat mai multe elemente despre valoarea constructiilor si a obiectelor din casa. De asemenea, anchetatorii se pare ca sunt interesati si despre modul in care "palatul" din strada Christian Tell a fost vandut de catre Ioan Todan matusei Tamara si apoi fostului patron al Tele 7 ABC Paul Opris. Practic, DNA are suspiciuni, asa cum aratam ceva mai devreme, fata de preturile platite pentru vila de langa Ambasada Frantei, unele care nu este exclus sa fi fost subevaluate. De asemenea, procurorii verifica si pista conform careia desi imobilul in acte apartine lui Paul Opris, proprietarul de drept al acestuia este chiar Adrian Nastase.
Pe de alta parte, un alt lucru la fel de interesant este ca si acest imobil a fost renovat de catre societatea Conimpuls. Adica firma ce ii apartine lui Sergiu Sechelariu si care a efectuat lucrari si la casa lui Miron Mitrea si Nastase. Interesant este de asemenea ca aceste lucrari au inceput spre sfarsitul anului 2001, data la care Irina Jianu, invinuita si ea in dosarul Zambaccian, era salariata la societatea lui Sergiu Sechelariu. Fostul insector general de stat este cea care se pare ca a vegheat personal asupra lucrarilor. Lucru de altfel confirmat chiar de catre Sechelariu, intr-un interviu acordat ziarului Cotidianul. "Despre lucrarea asta am aflat abia in ianuarie 2005, cand m-am intors la firma. Pana atunci s-au ocupat de Conimpuls Deju si cu Irina Jianu", spune fratele fostului primar al Bacaului, Dumitru Sechelariu, care adauga ca inca mai are de primit bani pentru lucrarile efectuate la vila din Christian Tell.
Tamara, pensionara bogata
Numele Tamarei Cernasov nu este legat doar de imobilul din strada Christian Tell. Matusa Danei Nastase apare si intr-un dosar instrumentat in anul 1999 de catre Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB). Mai exact o sesizare privind o tranzactie de 400.000 de dolari in contul Danei Nastase. La sfarsitul anului 1999, Dana Nastase, sotia fostului chirias al Palatului Victoria, isi deschidea un cont in valuta la Bank Austria Creditanstalt Romania. In aceeasi zi, Sorin Tesu, consilierul de atunci al premierului Nastase, depunea in contul sotiei sefului cel mare suma de 400.000 USD in numerar. Operatiunea a fost adusa la cunostinta ONPCSB de catre banca, in conformitate cu legile in vigoare, astfel incat Plenul Oficiului a elaborat o nota interna. Banii au ajuns in contul Danei Nastase, dupa ce matusa acesteia, care locuia intr-o garrsoniera si traia dintr-o pensie de patru milioane de lei, i-a vandut omului de afaceri Alexandru Bittner mai multe bijuterii in valoare de 400.000 de dolari.
Sesizarea bancii a disparut insa ulterior schimbarii puterii politice, dupa alegerile generale din anul 2000. Procurorii au demarat de curand verificari la solicitarea ONPCSB privind modul in care a disparut aceasta sesizare, dar si alte acte privind averea lui Adrian Nastase.
Tot despre Tamara Cernasov, presa a dezvaluit ca i-a lasat o mostenire fabuloasa liderului PSD, in valoare de un milion de dolari. De asemenea, matusa Tamara, de 97 de ani, o pensionara modesta, care traia din patru milioane de lei a dat adevarate tunuri imobiliare cu terenuri. Spre exemplu, ea a cumparat in 1999 un teren de 2500 de metri patrati, cu 2,5 milioane de lei (circa 156 de dolari) in conditiile in care pretul zonei il situa undeva la 50.000 de dolari. Astazi, terenul, situat in Baneasa, valoreaza 250.000 de dolari.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.