"Fa-te frate cu dracu' pana treci puntea". Cam asa as rezuma eu strategia presedintelui Traian Basescu in lupta impotriva coruptiei. Este posibil ca liderul de la Cotroceni sa nu aiba alternative. Jocul ramane, insa, unul extrem de periculos.
N
"Fa-te frate cu dracu' pana treci puntea". Cam asa as rezuma eu strategia presedintelui Traian Basescu in lupta impotriva coruptiei. Este posibil ca liderul de la Cotroceni sa nu aiba alternative. Jocul ramane, insa, unul extrem de periculos.
Numai cineva extrem de naiv ar fi putut crede, in decembrie 2004, ca schimbarea puterii va aduce automat dupa sine o purificare a intregii societati romanesti. Era evident ca "grupurile de interese" transpartinice vor opune o rezistenta furibunda oricarei incercari de a le indeparta de la cascaval. Ma asteptam la o batalie pe viata si pe moarte. Ma asteptam si la lovituri sub centura, la tactici murdare, la metode securiste. Evident, din partea "baietilor rai". Din partea "coruptilor". Recunosc ca nu mi-a trecut prin cap ca si "baietii buni" ar putea recurge la metode similare.
Am fost, probabil, naiva cand mi-am imaginat in "alb-negru" lupta impotriva "sistemului ticalosit". In scenariul la care asistam e inflatie de personaje negative, insa eroii in armura stralucitoare se cam lasa asteptati. Sau ne surprind prin apucaturi deloc "cavaleresti". Sub mantiile lor imaculate, seamana izbitor cu lacheii capcaunilor afacerilor necurate. Era, poate, inevitabil. In primul rand pentru ca in politica romaneasca nu se prea mai gasesc Feti-frumosi animati de nobile idealuri. Dispusi sa se sacrifice pentru binele neamului. Ma intreb, apoi, daca astfel de personaje romantice ar avea cu adevarat vreo sansa in fata balaurului cu sapte capete al coruptiei. Creatura aparent indestructibila, pazita cu sarg de ostirile oportunismului.
Traian Basescu a inteles, se pare, ca - pentru a se putea apropia de balaur - trebuie sa-i atraga mai intai de partea sa pe unii dintre slujitorii acestuia. Nu pe cei mai curati, ci pe cei mai utili. Pe pazitorii secretelor. Pe cei care au cheile temnitelor. Procurorii si serviciile secrete au capatat brusc certificate de buna purtare de la Cotroceni.
Pragmatic, presedintele speculeaza cu abilitate tocmai oportunismul slugilor. Nu asteapta recunostinta, ci eficienta si promptitudine. Baietii din sistem stiu ca aceasta este singura lor sansa. Se agata de scaune cu disperare. Si exceleaza deja in arta de a intui dorintele cele mai ascunse ale "Sefului", indiferent cine ar fi acesta. Nu au nevoie de ordine scrise, nici macar de telefoane "de sus". Inteleg imediat ce au de facut pentru a intra in gratiile puterii.
La prima vedere, strategia lui Basescu pare geniala: sa folosesti "sistemul ticalosit" impotriva lui insusi, programandu-i auto-distrugerea. Si totusi, lucrurile nu sunt chiar atat de simple. Riscurile sunt mari. Primul este excesul de zel. Din nefericire, avem, deja, exemple in acest sens. Disperati sa-si arate utilitatea si "angajamentul", slugoii fac greseli. Moderatia si subtilitatea nu au fost niciodata punctele lor forte. Multi dintre ei au nostalgii staliniste. Si par sa creada ca acum au primit mana libera sa faca ce stiu ei mai bine, cum stiu ei mai bine. La naiba cu regulile, procedurile, drepturile si libertatile! Niste mofturi!
Mi-am impus sa nu scriu despre cazul Dinu Patriciu, pentru ca nimeni nu m-ar crede, probabil, obiectiva. Nici acum nu voi aborda problema de fond. Justitia trebuie sa se pronunte. Totusi, nu ma pot abtine sa nu remarc heirupismul isteric al eforturilor de a-l baga dupa gratii pe patronul Rompetrol, inainte ca dosarul sa ajunga pe rolul unei instante. De ce ar trebui sa fie Patriciu arestat preventiv? Incearca sa fuga din tara? Distruge probe? Reprezinta un pericol social? Motivatia procurorilor este stupefianta: Patriciu apare prea mult la televizor! Cica ar putea influenta Justitia, fiind mediatizat excesiv. O asemenea tampenie nici macar nu mai merita sa fie comentata.
La fel de uluitoare a fost declaratia procurorului general Ilie Botos, care a explicat senin ca jurnalistul Marian Garleanu - corespondentul de Focsani al "Romaniei libere" - a fost arestat in scandalul documentelor secrete "fiindca nu a cooperat cu anchetatorii". Apoi a adaugat ca presa are obligatia sa-si divulge sursele atunci cand informatiile furnizate de aceastea au fost obtinute pe "cai ilicite". Adica, toate sursele, fiindca cele "licite", oficiale, nu au nevoie de protectia anonimatului.
Nu cred ca presedintele Basescu viseaza sa instaureze un regim totalitar. Ma tem, insa, ca utilizand mecanisme serios contaminate, risca sa compromita batalia anti-coruptie. Si risca, in final, sa fie folosit de cei pe care crede ca ii foloseste. S-ar putea ca, pe la mijlocul puntii, cel aruncat in apa sa fie el.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.