Jianu a jefuit statul
Fosta sefa a Inspectoratului de Stat in Constructii (ICS), Irina Jianu, suspecta de mituirea luii Adrian Nastase in Dosarul Zambaccian, are pe constiinta mult mai multe ilegalitati decat cele pentru care este cercetata act
Jianu a jefuit statul
Fosta sefa a Inspectoratului de Stat in Constructii (ICS), Irina Jianu, suspecta de mituirea luii Adrian Nastase in Dosarul Zambaccian, are pe constiinta mult mai multe ilegalitati decat cele pentru care este cercetata actualmente de procurori. Pentru a fi in atentia familiei Nastase sau a potentatilor din PSD si a-si asigura o batranete linistita, Jianu a bagat adanc mana in visteria statului, folosind fel de fel de inginerii. Atitudinea sa servila atunci cand este vorba de sefi si duritatea si limbajul colorat cand vine vorba de subalterni, este de notorietate. Trecerea Irinei Jianu pe la carma ICS a prejudiciat statul cu sume considerabile, parte ajunse la ocrotitori sai, parte la partid, parte in propriile buzunare.
Dotari de ultima ora, dar inutile
Printre contractele cu semne de intrebare incheiate de Jianu, pe vremea cand aceasta pastorea ICS, se numara achizitionarea de aparatura electronica pentru determinarea calitatii asfaltului si a materialelor de constructie. Tehnologie avansata, s-ar putea spune, numai ca in atributiile inspectorilor nu intra asa ceva, existand institute specailizate, care fac determinarile. Mai mult, cele 11 Inspectorate Teritoriale - atatea cate numara Romania si care au fost obligate imperativ de Irina Jianu, sa detina aceste "dotari indispensabile" le-au abandonat prin garajele si subsolurile inspectoratelor, fiind inutile. Costul de achizitie a unui singur astfel de sistem este de aproximativ 3,5 miliarde de lei vechi. La nivel national cheltuindu-se pentru asta, 38 de miliarde lei vechi. Bani platiti de fiecare dintre Inspectoratele Teritoriale, chiar daca nici in ziua de azi, dupa doi ani de la achizitionare, nu s-a folosit vreun aparat.
De remarcat este si faptul ca in urma unui contract cu ANCO Engineers Inc. USA, sefa ICS a achizitionat o platforma antiseismica. Costul acesteia s-a cifrat in jurul valorii de 850.000 euro. Surse care doresc sa isi pastreze anonimatul vorbesc de un comision de 50.000 de euro, primiti de Jianu in urma tranzactiei. Fiindca Inspectoratul nu avea specilisti pregatiti sa il foloseasca, respectiva platforma s-a deplasat pe inventarul Facultatii de Constructii din Iasi, acolo unde si-a efectuat studiile Jianu, starnind invidia facultatii omoloage din Bucuresti.
Automobile si birouri costisitoare
Abuzand de functia detinuta, Jianu a schimbat si parcul auto al institutiei, desi masinile se aflau intr-o buna stare de functionare, avand doar 3-4 ani de folosinta. Drept dovada, acestea au ajuns, nu din pura intamplare, la unele primarii de coloratura pesedista. Astfel, un autoturism de teren marca Aro a ajuns in urma unei simple solicitari, la Primaria comunei Gruiu din Judetul Ilfov. In schimb, inspectoratul a fost dotat cu aproximativ 200 de masini noi. Numai in decembrie 2004 au fost achizitionate 60 de Dacii Logan, cu banii jos. Valoarea contractului a fost de aproximativ 480.000 euro. Dorintele de schimbare s-au manifestat si la nivelul mobilierului din birouri. Tot in 2004, Jianu a dispus achizitionarea de la Mobexpert de mobilier pentru unele birouri. Inspectorii adjuncti au primit mobila noua, in valoare de aproximativ 1 milion de euro. Mai bine de 10.000 de euro din aceasta suma au intrat in instalatiile electrice din biroul sotiei fostului premier interimar, Eugen Bejenariu, salariata a institutiei patronate de Jianu.
Bani pentru partid si legaturi de cumetrie
Pe langa mita de care Justitia o acuza ca ar fi oferit-o lui Nastase, Jianu s-a ocupat si de marirea sumelor destinate partidului. In acest sens a infiintat un eveniment care sa produca bani. Sumele stranse pentru Concursul "Trofeul Calitatii in Constructii" patronat chiar de premierul de atunci Adrian Nastase au depasit valoarea de 100 miliarde lei vechi. Banii au fost incasati sub pretextul unei taxe de patrticipare, prin intermediu unei firme de apartament, SC Contur Media SRL, infiintata special pentru aceasta manevra. Oraganizarea evenimentului si premiile atribuite celor 10 firme castigatoare au costat mai putin de jumatate. Pentru restul banilor nimeni nu poate sa numeasca cu exactitate destinatarul, in schimb, toti cei pe care i-am intrebat in legatura cu aceasta suma ne-au spus sa ne adresam la PSD. Legaturile sale cu PSD-ul sunt de notorietate. In anturajul sau apare si Camelia Bejenariu, nimeni alta decat sotia fostului premier interimar din partea PSD si sel al RAPPS, Eugen Bejenariu. Din datele de la ICS rezulta ca sotia lui Bejenariu a fost angajata in institutie in functia de sef al serviciului de implementare a sistemului calitatii in constructii, dupa care a fost numita ca inspector general de stat, adjunct cu atributii de coordonare a departamentului economic din institutie. Irina Jianu l-a demis pe Omer Adnan, cel care ocupase respectiva functie, tocmai pentru a-i face loc sotiei psd-istului. Tot la capitolul legaturi stranse, se poate vorbi si de relatia Irinei Jianu cu fostul inspector general teritorial Constanta si actualul primar al orasului Eforie, Ovidiu Brailoiu. Nimeni altul decat cel care cu doi ani in urma a dat un "tun" imobiliar de 1,5 milioane de euro, improprietarind 15 amici "revolutionari" pe seama unei legi abrogate. Jianu este nasa de cununie a primarului, la nunta din 2004 de la Hotelul Pelican din Mamaia, participand la cererea sa inspectori si directori teritoriali in constructii. Deplasarea la nunta s-a facut pe baza delegatiilor de serviciu. Asta fara a mai vorbi de legatura indisolubila cu Sergiu Sechelariu, fost sef al ANL, si partener in multe afaceri inclusiv Zambaccian si Cornu, de care o desparte doar aleea vilelor lor de langa Bacau. Chiar Sechelariu vorbea despre o asa-zisa prietenie dintre Jianu si mama lui Miron Mitrea.
Jianu a ordonat subminarea campaniei DA
In plina campanie electorala, Jianu i-a obligat pe inspectorii teritoriali din Bacau sa amendeze si sa darame o scena pe care a doua zi urma sa aiba loc un miting electoral al Aliantei DA. Astfel, in17.11.2004, al orele 22.30 mai multi inspectori din Bacau au amendat si silit sa demonteze scena care se ridica in centrul orasului, unde a doua zi, Traian Basescu pe atunci candidat la presedintie, urma sa se adreseze simpatizantilor. Intransigenti, la ordinul Irinei Jianu, inspectorii l-au amendat pe primarul localitatii Romeo Stavarache si pe o firma din Cluj, Show Master, care are legaturi cu actualul presedinte al PD, Emil Boc. Stavarache a fost penalizat cu 25 milioane lei vechi, in timp ce firma care monta scena a fost sanctionata cu 100 milioane lei vechi, fiind obligata sa demonteze si constructia.
Tendintele dictatoriale ale Irinei Jianu pe vremea cand pastorea ICS s-au facut cunoscute si prin interzicerea formarii sindicatului institutiei. Pentru a pastra o nuanta de legalitate i-a transformat pe cei 11 inspectori generali teritoriali in reprezentanti ai salariatilor. Cu acestia urma sa negocieze contractul colectiv de munca, pentru a nu se ivi probleme si intrebari.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.