Pentru ca nu are nimic de ascuns, Adrian Nastase i-a invitat pe seful Departamentului Anticoruptie si pe ministrul Justitiei la o cafea, la ferma de la Cornu sau in blocul din Zambaccian, unde ar vrea procurorii sa faca o perchezitie. Invitatia a fos
Pentru ca nu are nimic de ascuns, Adrian Nastase i-a invitat pe seful Departamentului Anticoruptie si pe ministrul Justitiei la o cafea, la ferma de la Cornu sau in blocul din Zambaccian, unde ar vrea procurorii sa faca o perchezitie. Invitatia a fost lansata in discursul din comisia juridica, pe cand se analiza cererea de perchezitie a celor doua case. Un discurs de om onest, gata sa sacrifice o cafea, un Kent pentru invitati importanti. Cei doi n-au dat curs invitatiei.
Poate si pentru ca anticoruptia nu se face la cafea, mai ales servita de un om cu beneficii grele obtinute din lupta cu coruptia. Lupta lui A.Nastase cu coruptia a adus la suprafata zatul greu al lumpenului miliardar din subteranele economiei. Nu pentru a face carari la Parchetul Anticoruptie, ci la sediul partidului, pentru poze de familie cu greii PSD. Economia subterana a devenit exploatare la suprafata, acoperita de legi, protocoale, intelegeri si prietenia oamenilor de la putere. Nastase si oamenii lui din guvern si partid au reusit sa transforme mafioti in oameni onesti. Finantau biserici, campanii umanitare, fundatii. Si se imbogateau intr-o zi cat un industrias neamt intr-un an. Cuvantul de ordine al social-democratiei era "imbogatiti-va"! Indemnul viza un grup restrans din nucleul dur al partidului. Privilegierea unui grup limitat, mereu acelasi, a dus la aparitia unui partid social-democrat cu cea mai mare concentrare de bogatasi din Europa. Liderul lor nu se sfia sa umileasca snobii cu colectii de case, vile, tablouri si matusi bogate. Averea lui frizeaza suprarealismul intr-o tara aflata pe locul 28 in topul clasamentelor la saracie. "Transparenta" la avere a stimulat concurenta intre cotofenele hoate ale PSD, atrase de tot ce straluceste, e valoros si lasat la vedere. Hrebenciuc, Sechelariu, Mischie, Mitrea, Dan Ioan Popescu, Vanghelie, Mazare sunt figuri emblematice. Nastase a dat o sansa apropiatilor, demonstrandu-le ca Romania nu e saraca si ca mai sunt multe de insusit din economia de piata.
Mocirla tranzitiei si a capitalismului de cumetrie a fost pavata cu caramizi de bani ale clientilor partidului. Departe de a submina sistemul din interior si de a-i inlatura pe cei care intinau valorile social-democratiei prin conturile din banca si prestatia ca persoane publice, Ion Iliescu le-a cantat in struna, i-a mangaiat pe buzunare, si-a pus cinstea la bataie si le-a facut campania electorala. In semn de solidaritate, sa stie lumea ce social-democratie sprijina cand loveste in sistemul vascular al capitalismului, adica in banci. Poate sa-si schimbe doctrina Partidul Democrat, poate sa ezite intre populisme si liberalisme PNL-ul si se poate schimba de la o zi la alta PNTCD-ul, partidul lui Nastase a pastrat pana la virgula statutul si programul leninist al lui Iliescu, cel al subminarii capitalismului cu orice pret. Cu Iliescu in frunte si sub frunte, PSD-ul, indiferent ce nume avea pe vremea lui Roman sau Vacaroiu, facea acelasi lucru. Deosebirile sunt doar de zerouri. Privatizarea, banii de la buget, comenzile de stat date clientilor de partid sunt practici pe care nu Guvernul lui Nastase le-a inventat. Nastase si baietii le-au perfectionat si le-au transformat in practici curente. Una dintre cele mai eficiente forme de lupta impotriva dusmanilor de clasa a fost, de pe vremea lui Lenin, devalizarea bancilor si subminarea economiei. Ceea ce partidul lui Iliescu a facut cu succes din primele zile dupa preluarea puterii. Baietii au devenit stapanii prezentului si viitorului, pentru ca aveau de partea lor trecutul. Dupa ce si-au insusit tot, pentru urmasii si mostenitorii lui Ion Iliescu n-a fost o problema sa-si aproprieze si social-democratia. A fost de ajuns sa mituiasca un betiv. Dupa care au trecut la jaful la drumul mare, ducand social-democratia pe culmile cleptocratiei!
Vremurile s-au schimbat. La fel masinile si discursurile. PSD-istii au inlocuit portelanurile chinezesti cu tricouri chinezesti, chiar si costumele lor sunt ceva mai sifonate, doar-doar vor convinge ca bogatiile din declaratiile de avere sunt date sa umileasca tovarasii de drum din partid sau adversarii din Parlament. Si, pentru ca imaginea de oameni saraci si cinstiti sa fie completa, partidul care a dat tarii cei mai multi miliardari se plange de imensele datorii acumulate in ultimii ani. Dupa ce auzi cat de mari le sunt datoriile, te si miri ca procurorii au tupeul sa ceara perchezitii in casele unui om ca saracul si cinstitul Adrian Nastase. Ti-e si mila sa-i bei cafeaua, chiar daca te invita la Cornu sau in Zambaccian. A trecut si vremea cand Justitia putea fi momita cu o cafea si un Kent! Chiar si de pe culmile cleptocratiei urmeaza caderea in lume. Uneori chiar si dupa gratii!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.