Dupa o selectie nationala pentru Eurovision care s-a desfasurat in buna traditie romaneasca, cu scandal si contestatii, Mihai Traistariu a fost ales sa reprezinte Romania la concursul international de la Atena, in urma unei competitii destul de st
Dupa o selectie nationala pentru Eurovision care s-a desfasurat in buna traditie romaneasca, cu scandal si contestatii, Mihai Traistariu a fost ales sa reprezinte Romania la concursul international de la Atena, in urma unei competitii destul de stranse cu Akcent & Nico, relateaza Mediafax. Cu 12 puncte din partea juriului de specialitate si zece puncte in urma televotingului (6995 de voturi acordate de public), piesa "Tornero", interpretata de Traistariu, s-a clasat pe primul loc in clasamentul final. Voturile publicului ii aratau castigatori pe Akcent & Nico, dar cei patru baieti din formatie au fost depunctati de juriu din pricina interpretarii hitului lor.
"Atena, venim!"
"Atena, venim!", a spus Traistariu, care porneste spre Grecia dupa sase ani de perseverenta la portile Eurovisionului. Interpretul a declarat ca mizeaza mult pe atuul reprezentat de vocea sa, dar nu va neglija tot spectacolul, adica o coregrafie si o vestimentatie pe masura. Piesa "Tornero", despre care si cei de la Akcent au recunoscut ca este mult mai "pe stilul" Eurovision, apartine lui Eduard Carcota, tanar absolvent de Conservator, specializat in muzica pentru publicitate, iar Traistariu a declarat ca a ales-o dintre alte opt melodii propuse, dupa cateva luni de probe.
"Multumesc lui Titus Andrei fiindca a schimbat tot clasamentul ii raman dator pe viata", au fost primele declaratii ale finalistului, imediat dupa aflarea clasamentului, realizatorul de radio Titus Andrei fiind, se pare, juratul care prin cele 12 puncte acordate lui Traistariu a facut sa incline balanta in favoarea solistului si nu a lui Nico si Akcent. Anul acesta, votul juriului de specialitate a contat 50%, la fel ca cel al publicului. Juriul a fost format din Ionel Tudor, Mirela Fugaru, Cristian Faur, Malina Olinescu, Mircea Dragan, Marius Moga si Titus Andrei.
Clasamentul final al selectiei nationale Eurovision arata astfel:
1. Mihai Traistariu - "Tornero" - 22 de puncte, 2. Akcent si Nico - "Jokero" - 20 de puncte, 3. Dora - "Brand New Feeling" - 13 puncte, 4. Laurentiu Cazan - "I Believe in My Star" - 12 puncte, 5. Tony Poptamas si Desperado - "The Universe" - 12 puncte, 6. Linda - "Se tu vuoi" - 10 puncte, 7. Indiggo - "Be My Boyfriend" - 6 puncte, 8. Maria Radu si Mike Peterson - "It's Our World" - 5 puncte, 9. Jasmine - "Sunshine" - 5 puncte, 10. Gina Pop Band - "Hey a Hey" - 4 puncte, 11. Delia - "Gandesti prea high" - 4 puncte,12. MiDo - "Sagapo" - 3 puncte.
Scandalul a inceput in timpul votarii
In ceea ce priveste fair- play-ul, acesta se pare ca a lipsit pe alocuri, scandalul incepand cu mult timp inainte de aflarea rezultatelor finale. Imediat dupa inceperea televotingului, mama gemenelor Indiggo s-a plans ca piesa lor nu poate fi votata.
"Cerem sa fie anulata proba de televoting. Este o bataie de joc", a spus ea. Dupa o pauza in care au avut timp sa mai butoneze telefonul mobil pentru a trimite mesaje de votare, mama suparata a revenit la microfon, tunand: "Domnul Basescu ar trebui sa ia masuri", starnind astfel rasul celor din jur. "Maruta, iti interzic sa-ti mai bati joc", i-a spus ea moderatorului care a incercat sa ii arate ca trupa Indiggo acumulase voturi si era clasata, la un moment dat, pe locul cinci in preferintele publicului.
Chiar daca au mai fost cativa artisti care au spus ca prietenii lor nu au reusit sa voteze, fetele de la Indiggo, Mihaela si Gabriela Modorcea, nu si-au gasit prea multi sustinatori. Mama fetelor a anuntat deja ca va cere despagubiri importante, de 100.000 de euro, firmei care a asigurat sistemul de televoting.
Pro si contra
Circul nu s-a oprit nici dupa ce televotingul s-a oprit si castigatorul a fost desemnat. Mai mult, a luat proportii intr-o dezbatere post-eveniment, intitulata "Eurovision - pro si contra", difuzata de TVR.
"Noi nu avem ce comenta. Va cerem 100.000 de euro despagubiri, atat costa nedreptatea facuta!", l-a anuntat mama furioasa pe directorul firmei care a asigurat televotingul, prezent si el la dezbatere. Acesta a declarat insa ca liniile telefonice au functionat normal, lucru pe care il poate demonstra cu hartii. Cu toate acestea, gemenele si mama lor nu au putut fi convinse de corectitudinea competitiei. Mihaela si Gabriela au insistat in a-si demonstra talentul, reproducand ad-hoc diverse franturi de melodie, dansand in platou si invocandu-l, ori de cate ori se simteau incoltite, pe producatorul german Dieter Bohlen, cel care le-a compus piesa ce le-a adus porecla de "Cheeky Girls".
Pus in umbra de tot circul creat, castigatorul concursului, Mihai Traistariu, abia a apucat sa-i multumeasca lui Titus Andrei, membru al juriului, pentru ca datorita notelor acordate de el s-a schimbat clasamentul. Compozitorul a spus, insa, ca a fost primul dintre membrii juriului care a predat foaia cu rezultatele, in ciuda faptului ca acestea au fost anuntate abia la sfarsit. "Cu tot scandalul, nu ma simt vinovat de nimic (...), imi sustin opinia", a spus el. "Daca Marius Moga, coleg de generatie cu Akcent, le dadea acestora 12 puncte in loc de zece, Mihai Traistariu si Akcent ar fi fost la egalitate", a spus Dan Manoliu, manager de proiect pentru Eurovison.
Akcent & Nico au dat dovada de fair-play
Marii invinsi ai selectiei nationale, Akcent & Nico, au fost realisti, spre deosebire de alti concurenti, si au admis ca Traistariu a meritat sa castige. "Mihai a cantat mai bine decat noi", au declarat baietii, constienti de propriile limite vocale.
Castigatorul a mai spus ca a muncit foarte mult pentru a ajunge la acest moment, aceasta fiind a sasea oara cand participa la o selectie Eurovision. "A fost evident, de la bun inceput, ca voi miza pe voce", a spus interpretul. Cu toate acestea, Ionel Tudor a spus ca Traistariu a falsat putin. Compozitorul a declarat si la momentul in care a acordat notele ca, in concurs, "s-a cantat destul de fals".
Talent versus antitalent
Catalin Maruta, moderatorul aprinsei dezbateri, i-a provocat apoi pe cei prezenti la cate o demonstratie, dupa caz, de talent sau antitalent. Astfel, Delia a interpretat piesa "Be My Boyfriend", a surorilor Indiggo, dandu-i un sound mult mai atragator, Traistariu, dupa ce s-a lasat rugat, a facut dovada ca are voce "pe multe octave", Laurentiu Cazan s-a dat in spectacol cu "evergreen-ul" "Say Something", Tony Poptamas a facut un duet cu Nico, iar baietii de la Akcent s-au eschivat din fata provocarii, pentru ca le era "somn si foame". La indemnul lui Maruta, Costi Ionita si Traistariu au pus in scena o scurta reuniune a trupei Valahia, interpretand impreuna piesa "Banii si fetele".
Emisiunea a fost prilej bun si pentru ca alti interpreti sa isi dea cu parerea despre selectia nationala Eurovison din acest an. Intervenind telefonic, Nicu Alifantis s-a aratat "profund dezamagit" de nivelul competitiei din acest an. "Constat cu tristete ca trebuie sa ne punem poalele-n cap de fiecare data cand mergem la Eurovision", a precizat celebrul cantautor. El i-a reprosat directorului de festival, Dan Manoliu, "circul mediatic si nivelul foarte scazut al prestatiilor"
Monica Anghel a fost insa de alta parere, ea apreciind efortul artistilor. Insa pe langa toate controversele, Dan Manoliu a sesizat si partea buna a acestui eveniment: lansarea de noi nume pe scena muzicala - artisti cu voci bune, dar nepromovati pana acum. (D.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.