Mircea Geoana a facut tot ce i-a stat in puteri si a izbutit final sa anuleze dezbaterea organizata de Petre Roman pe tema relansarii fortelor de stanga din Romania. Motivul: Ion Iliescu si mai multi pesedisti, apropiati de-ai sai, urmau sa participe
Mircea Geoana a facut tot ce i-a stat in puteri si a izbutit final sa anuleze dezbaterea organizata de Petre Roman pe tema relansarii fortelor de stanga din Romania. Motivul: Ion Iliescu si mai multi pesedisti, apropiati de-ai sai, urmau sa participe la eveniment. Presedintele PSD, Mircea Geoana a fost ieri atat de iritat de acest eveniment incat a incercat, in prima faza, sa impiedice prezenta lui Iliescu la manifestare. Dupa ce a vazut ca planul sau nu da roade, presedintele PSD a pus mana pe telefon si a reusit sa-l convinga pe liderul Fortei Democrate sa amane dezbaterea cu o saptamana. Oficial, s-a spus ca liderii PSD sunt dornici sa participe si ei la acesta actiune, motiv pentru care manifestarea ar trebui organizata mai in detaliu. Neoficial insa, a fost vorba strict de faptul ca o aparitie a lui Iliescu alaturi de Roman ar distruge ideea de unitate promovata de Geoana in PSD, exact intr-un moment in care greii partidului fac carare spre DNA. Mai mult, o discutie despre un pol social-democrat facuta in absenta liderilor PSD ar genera confuzie in randul electoratului social-democrat si ar ingreuna situatia din partid.
Seful PSD, in fierbere
Inca de dimineata, conducerea PSD a intrat in fierbere dupa ce a aflat ca mai multi pesedisti in frunte cu Ion Iliescu vor participa astazi la o dezbatere organizata de Forta Democrata pe tema stangii din Romania. Geoana a provocat intr-o sedinta de partid o "discutie de principiu" in care a sustinut ca o dezbatere despre stanga se poate face doar in jurul PSD si, fiind vorba de principalul partid de stanga din Romania. Presedintele PSD a mai spus ca daca este nevoie de un dialog pe aceasta tema atunci el s-ar putea realiza fara probleme la ISD - Institutul condus de pesedistul Adrian Severin. In final, liderul social-democrat a anuntat ca, el personal, nu va da curs invitatiei lansate de Roman. Dupa ce a ascultat atent expunerea, Iliescu a preferat sa nu spuna clar daca va refuza sau va onora cu prezenta actiunea cu pricina. Timp de cateva ore, au existat zvonuri contradictorii: ba ca intalnirea s-a anulat, ba ca Iliescu nu va merge, ori ca actiunea va avea loc fara nici un fel de indoiala. Spre dupa-amiaza insa, a fost cert ca senatorul PSD si apropiati de-ai sai (Rodica Stanoiu, Octavian Stireanu, Razvan Theodorescu, Ecaterina Andronescu, etc) vor fi alaturi de Roman. Surse din PSD, ne-au spus ca Iliescu urma sa se prezinte la sediul Fortei Democrate si sa participe "in nume personal, fara sa implice PSD". Imediat, Geoana i-a convocat pe unii dintre cei care dadusera curs invitatiei lui Roman la o actiune a departamentelor din umbra ale PSD. In final, pentru a fi sigur ca nu da gres, presedintele PSD i-a telefon lui Roman si i-a cerut sa anuleze manifestarea. "Am avut o discutie cu Mircea Geoana. El si conducerea PSD au venit cu propunerea ca aceasta actiune sa fie mai larga, inclusiv cu prezenta social-democratilor. Noi vrem o coagulare si nu o infruntare a stangii. Astfel, pentru a evita orice fel de confruntare, am decis sa o aman de maine (astazi n.red. ) intr-o saptamana", ne-a declarat Petre Roman. El a mentionat ca, desi manifestarea de astazi se dorea doar o dezbatere pe principii, Mircea Geoana a venit cu ideea ca saptamana viitoare sa se prezinte opiniei publice si un document.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.