Presedintii Romaniei si Macedoniei, Traian Basescu si Branko Crvenkovski (foto), au discutat ieri, la Palatul Cotroceni, despre problemele regionale, seful statului roman sustinand o solutie conform criteriilor europene de asigurare a autonomiei prov
Presedintii Romaniei si Macedoniei, Traian Basescu si Branko Crvenkovski (foto), au discutat ieri, la Palatul Cotroceni, despre problemele regionale, seful statului roman sustinand o solutie conform criteriilor europene de asigurare a autonomiei provinciei Kosovo. Traian Basescu a declarat, la finalul convorbirilor cu omologul sau macedonean, ca prioritatile regiunii sunt solutiile pentru Kosovo si, in general, evolutiile din spatiul ex-iugoslav. Seful statului roman a precizat ca, pentru Romania, evolutiile Macedoniei si ale celorlalte state din Balcanii de Vest catre Uniunea Europeana si NATO constituie o prioritate, deoarece acestea reprezinta o garantie pentru securitatea regiunii. In ceea ce priveste "problema cea mai arzatoare a momentului", cea legata de viitorul statut al provinciei Kosovo, Basescu a declarat ca l-a informat pe Crvenkovski ca pozitia Romaniei este aceea potrivit careia frontierele statelor nu trebuie modificate, sustinand pentru Kosovo "o solutie negociata de autonomie, in criteriile de autonomie ale UE", ceea ce, in opinia sefului statului roman reprezinta "solutia optima, care nu va crea precedente". Pe de alta parte, presedintele Basescu l-a informat pe presedintele Macedoniei ca Romania va continua programul nuclear, ca solutie de diminuare, pana la zero, a importurilor de resurse energetice. Cei doi sefi de stat au discutat si despre problema criminalitatii transfrontaliere, Basescu apreciind ca, in cadrul centrului SECI de la Bucuresti, colaborarea romano-macedoneana este foarte buna si ca exista premise ca importanta acesteia sa creasca.Traian Basescu i-a multumit lui Branko Crvenkovski pentru atitudinea fata de minoritatea vlaho-romana din Macedonia si l-a asigurat de disponibilitatea autoritatilor de la Bucuresti de a contribui la finantarea invatamantului in limba romana in toate structurile de invatamant din Macedonia. Basescu a mentionat ca minoritatea vlaho-romana este recunoscuta ca atare in Constitutia Macedoniei si a multumit pentru acest lucru presedintelui, Guvernului si poporului macedonean. La finalul declaratiilor, presedintele Basescu a avut dificultati sa raspunda unei intrebari adresate de jurnalistii macedoneni, care se referea la zonele economice libere. Din cauza formularii intrebarii - asupra careia au insistat jurnalistii macedoneni - sau a traducerii, seful statului roman nu a inteles la ce se refera exact aceasta nici dupa ce a cerut detalii suplimentare celui care asigura traducerea. Basescu a precizat, insa, ca a discutat cu presedintele Crvenkovski despre intrarea Macedoniei in cadrul CEFTA, ceea ce nu are legatura cu zonele economice libere, care au alt statut. (Mediafax)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.