Ceea ce initial se anunta doar ca o probabilitate, este de acum realitate : Peter Mandelson, comisarul european pentru Comert, a anuntat va va recomanda impunerea unor taxe anti-dumping la pantofii de piele proveniti din China si Vietnam. EurActiv,

Ceea ce initial se anunta doar ca o probabilitate, este de acum realitate : Peter Mandelson, comisarul european pentru Comert, a anuntat va va recomanda impunerea unor taxe anti-dumping la pantofii de piele proveniti din China si Vietnam. EurActiv, care a dat publictatii stirea de mai sus, a precizat ca la aceasta decizie s-a ajuns dupa ce in urma unei anchete s-a constatat clar ca producatori chinezi si vietnamezi recurg masiv la practici de dumping.
Comisia Europeana a constatat ca efectul practicarii preturilor de dumping a dus la triplarea, in ultimii patru ani, a importurilor de pantofi din piele chinezesi si vietnamezi, ceea ce a dus la incetarea activitatii a circa 1.000 de firme europene producatoare de pantofi, pierderea a 40. 000 locuri de munca si reducerea productiei europene cu 30 la suta. In aceasta situatie, a conchis Comisia Europeana, a fost activat Regulamentul OMC privind combaterea practicilor antidumping si a cerut tuturor membrilor UE sa-l puna in aplicare. Taxele antidumping intra in vigoare din luna aprilie si vor fi initial de 4 la suta, urmand ca din octombrie sa ajunga la 19,4 la suta pentru China si de 16,8 la suta pentru Vietnam. Sunt scutiti de astfel de taxe pantofii din piele pentru copii. Mandelson a tinut sa precizeze ca noile taxe antidumping nu au un caracter protectionist, dar nu poate fi permisa distorsionarea pietelor.

Reactie dura la Beijing

China a acuzat UE de tratament incorect si incalcarea principiilor de comert liber. Un comunicat al Ministerului chinez al Comertului, citat de Reuters, neaga acuzatia de dumping si apreciaza decizia privind instituirea taxei antidumping drept "lipsita de fundament". Uniunii i se reproseaza lipsa de obiectivitate in investigarea situatiei si negarea statutului de economie de piata pentru producatorii de incaltaminte din China.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.