Presedintele Traian Basescu a catalogat ieri drept "o ineptie si o aberatie" dezvaluirea ziarului ZIUA. Fara sa pronunte numele ziarului ZIUA, Basescu a explicat, la emisiunea "Agenda Politica" de la TVR, ca Romania ar fi imediat izolata daca incerca
Presedintele Traian Basescu a catalogat ieri drept "o ineptie si o aberatie" dezvaluirea ziarului ZIUA. Fara sa pronunte numele ziarului ZIUA, Basescu a explicat, la emisiunea "Agenda Politica" de la TVR, ca Romania ar fi imediat izolata daca incerca "sa redevina un stat totalitar". Si aceasta, pentru ca ar iesi din criteriile politice. "Deci nu este posibil, in structurile in care Romania se afla acum- NATO si, de la 1 ianuarie 2007, in Uniunea Europeana- sa mai inventezi in Romania stat totalitar. E aberant", a comentat Basescu. Potrivit sefului statului, este vorba doar de "un joc de imagine pe care unii considera ca este necesar sa-l faca". In atare conditii, a continuat presedintele, acesti "unii" fac confuzie intre "functionarea institutiilor statului si statul politienesc". "Ma uitam, spre exemplu, <<stat politienesc>> inseamna verificarea conturilor. Este scris in lege! Eu nu stiu daca e bine sau nu, nu pot face aceasta apreciere, dar este scris in lege - in legea spalarii banilor - ca orice depunere mai mare de zece mii de euro se raporteaza de catre notari si banci la Oficiul pentru Spalarea Banilor. Banuiesc ca oficiul nu tine numai statistica, ci face imediat o verificare legata de provenienta acelor bani", a explicat Basescu adaugand ca aceasta este "o masura de diminuare a criminalitatii economice". Potrivit presedintelui, aceasta nu este "o crima", ci o "practica in toate statele democratice".
Ascultarile ilegale duc la puscarie
Vorbind, in alta ordine de idei, despre ascultarea telefoanelor, Basescu a spus ca oricine ar face ascultari ilegale "n-are decat un drum: puscaria", intrucat aceasta ar insemna o puternica incalcare a drepturilor omului. "Dincolo de faptul ca toti avem o psihoza - care cum apare la televizor, primul lucru pe care ti-l spune: <<Ma asculta>>. Cu ce sa te asculte, frate draga, ca tu spui oricum... toate gandurile ti le spui la televizor. Pentru ce te-ar mai asculta cineva", s-a intrebat Basescu. Dandu-se pe sine exemplu, Basescu a spus ca daca ar avea senzatia ca este ascultat acasa, la Palatul Cotroceni sau oriunde, s-ar duce in fata Parlamentului si ar cere desfiintarea serviciilor secrete.
"Cred ca trebuie sa iesim din psihoza asta", a spus Basescu, adaugand ca el are insa avantajul de a nu suferi de acest "complex", pentru ca "in cea mai neagra perioada de supraveghere a romanilor" a trait pe mare. "Nu am nici teama ascultarilor si nu va ascund ca mai am o chestiune: foarte putine din lucrurile pe care eu le discut la Cotroceni in viata mea de zi cu zi nu le fac, mai devreme sau mai tarziu, publice. Pentru ca un presedinte nu are lucruri secrete, decat cele care tin de securitatea statului, de securitate nationala, de cooperari in cadrul aliantelor NATO", a adaugat seful statului.
"Ce inseamna discretie ocrotita?"
Intrebat daca nu crede ca oamenilor de afaceri ar trebui sa li se ocroteasca discretia in legatura cu existenta lor economica, comerciala si bancara, Basescu a replicat: "Ce inseamna discretie ocrotita? Eu cred ca una din problemele pe care noi nu le-am rezolvat si va trebui sa le rezolvam este desecretizarea contractelor comerciale. Spunea ieri cineva: <<Basescu n-a mai desecretizat contractul cu Petrom-ul>>. Va asigur ca l-am desecretizat si exact clauzele despre care se vorbea atunci cand a fost cu preturile, le-am facut publice intr-un fel sau altul in abordarile mele".
Seful statului a aratat ca acest contract se afla la el si exista acordul ambelor parti pentru desecretizare. "Si el trebuie facut public, pentru ca acest contract vizeaza resursa naturala a tarii. Trebuie sa iesim din perioada de a ne juca cu banul public. Stiti, am facut noi un contract, dar este secret. Tot ce inseamna ban public trebuie facut public. Si este o tema pe care o voi aborda extrem de sever in zilele urmatoare, chiar in discutii cu Guvernul", a mai spus Basescu. (C.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.